Kako petarde mogu da unište život deci

Foto: 032info

Devojčica kojoj je u nedelju petarda eksplodirala u šaci zadobila je teške povrede oka i leve šake, kaže za RTS prof. dr Marija Lukač iz Univerzitetske dečje klinike. Ističe da je šaka deteta delimično sačuvana, ali da je daleko od onoga što bi moglo da se nazove „normalnom šakom“. Napominje da deklaracije za pirotehnička sredstva niko ne gleda i da jedan trenutak može deci da uništi život.

Šef Odeljenja neonatalne hirurgije u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj prof. dr Marija Lukač rekla je da je devojčica kojoj je u nedelju u šaci eksplodirala petarda stabilno i van životne opasnosti, ali da je zadobila teške povrede oka i leve šake.

Šaku smo uspeli da sačuvamo uz pomoć mikrohirurga iz Kliničkog centra. Najviše su bili oštećeni prsti. Uspela je delimično da se sačuva, daleko je to od onoga što zovemo normalnom šakom. Rekonstruktivna operacija je prošla zaista odlično, ali trajne posledice i pored toga će sigurno da postoje i to vrlo ozbiljne posledice„, kazala je profesorka.

Istakla je da je rekonstrukcija moguća od delova šake, ali da je funkcija, čak i delova koji su sačuvani, pod znakom pitanja, pošto će određeni deo imati funkciju koja nije adekvatna normalnoj šaci.

Tako da će devojčica, nažalost, da pati zbog ovoga invaliditeta ceo život„, navela je profesorka Lukač i dodala da se još ne zna težina povrede levog oka i da je ispitivanje u toku.

Posledice za ceo život

Naglasila je da nezgode izazvane eksplozivnim napravama, poput petardi i kućnih vatrometa, mogu da se spreče.

Ako se desi, to pre svega izaziva ozbiljne povrede oka do gubitka vida, ozbiljne opekotine sa ožiljcima za ceo život i mutilantne povrede šaka, jedne ili obe šake, koje isto tako ostaju za ceo život. Mislim da roditelji treba da budu svesni da bilo koja petarda ili vatromet, ma koliko oni privlačno izgledali, oni su puni pirotehničkih sredstava koji razvijaju visoku temperaturu i imaju veliku snagu„, istakla je doktorka.

Dodala je da se pirotehničkim sredstvima najviše povređuju tinejdžeri do 16 godina i deca od pet do devet godina.

To su deca koja su apsolutno nesvesna šta se nalazi u tome, a mislim da i roditelji nisu dovoljno svesni kakvu opasnost unose u kuću, jer su to najčešće povrede koje nastaju u kućnim uslovima„, navela je profesorka Lukač i dodala da se 70 odsto povreda dogodi kod kuće.

Upozorila je da su to pirotehnička sredstva koja imaju određenu deklaraciju za upotrebu koju niko ne gleda i da jedan trenutak može deci da uništi život.

Neka dvoje ili troje dece izgubi šaku, vid ili ima teške opekotine, to je jako mnogo i za tu porodicu i za to dete„, istakla je Marija Lukač i dodala da ima i mnogo povreda koje se rešavaju ambulantno.

Poručila je da petarde nisu ni za decu ni za odrasle.

Ja ne volim da čujem petardu, ne znam ko voli da čuje petardu. Apeluje se od zaštitnika životinja, pa do nas lekara. Šta ima u toj petardi? Toliko ima lepih načina da se čovek zabavi za praznike„, kazala je profesorka.

Naglasila je da, kada je reč o vatrometima, to treba da bude u domenu stručnih ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име