Studenti Visoke škole najavljuju štrajk zbog pripajanja FTN

Vlada Srbije donela je 3. oktobra odluku o pripajanju Visoke škole tehničkih strukovnih studija (VŠTSS) u Čačku i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Ovakva odluka doneta je u skladu sa reformom visokog obrazovanja koju je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a koja podrazumeva da sve visoke škole u Srbiji postanu Akademije, odnosno da u svakom delu zemlje postoji Akademija koja grupiše približno od dve do pet visokih škola.

Prvim predlozima Ministarstva odlučeno je da se oformi Akademija Zapadna Srbija, čiji bi centar bio u gradu Užicu, a Akademiju bi činile visoke škole iz Užica, Čačka, i dve škole iz Šapca.

Na taj predlog sve škole su dale svoja mišljenja, pa je tako i Visoka škola tehničkih strukovnih studija iz Čačka poslala dopis Ministarstvu u kome je rečeno da se oni slažu formiranjem Akademija, ali da je predlog VŠTSS da centar bude u Čačku, a ne u Užicu.

– Neki od navedenih razloga su bili postignuti rezultati škole. Takođe, Visoka škole iz Čačka je najstarija škola u ovom delu Srbije, osnovana je, naime, 1960. godine, geografski položaj, putna infrastruktura, privredno okruženje, broj stanovnika, postojeće visokoškolske ustanove u Čačku i drugi faktori, gde opredeljuju Čačak za sedište Akademije i daju mu prednost u odnosu na Užice. Škola je iznela mišljenje da želi spajanje škola u Akademije, a samo predlog da bude centar u Čačku – kaže u izjavi za Morava info predsednik studenata VŠTSS Ilija Ječmenica.

On navodi da je nakon podnetih mišljenja Ministarstvo poslalo novi dokument, u kome se traži stav škole po pitanju pripajanja VŠTSS-a sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku.

– Prema mišljenju Saveta škole ovo je bio “eksperiment“ u obrazovanju. Napominjemo da je Viša tehnička škola (današnja VŠTSS) nastala 1960 godine, i da je od kadra tih profesora 1975. godine osnovan Pedagoško tehnički fakultet (današnji FTN). Gledajući dugu istoriju škole, setili smo se slične statusne promene u periodu od 1979. do 1988. godine kada su ove dve ustanove bile zajedno i da tih devet godina nije bilo uspešno, pa se 1988. godine škola odvojila i nastavila sa radom kao pre, ali je tada izgubila veliki deo prostorija, laboratorija, nastavnog kadra, itd. Punih 15 godina je školi bilo potrebno da se oporavi, dovede nastavni kadar iz privrede i otvori nove studijske programe. Sumirajući sve navedeno odluka škole je da ne prihvata stajanje uz pripajanje Visoke škole tehničkih strukovnih studija iz Čačka sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku. Kao što je poznato, akademsko i strukovno obrazovanje, kao dve odvojene kategorije čine jedinstven sistem visokog obrazovanja u Republici Srbiji i veliki je rizik da se objedine, kao obrazovna delatnost u okviru jedne Visokoškolske ustanove koja se bavi isključivo akademskim obrazovanjem – ističe Ječmenica.

Ovaj predstavnik studenata smatra da se, suštinski, pripajanjem uz spajanje Visoke škole tehničkih strukovnih studija iz Čačka sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku, gasi škola koja bi sledeće godine trebalo da proslavi jubilarnih 60 godina postojanja.

– Za sve zaposlene škole, a pogotovu za studente ovo je bio veliki udar. Zbog svih dešavanja Udruženje studenata – Studentski parlament Visoke škole tehničkih strukovnih studija je napravilo sastanak studenata svih studijskih programa i svih godina, gde se doneta jednoglasna odluka koja glasi da se studenti VŠTSS-a protive pripajanju sa Fakultetom tehničkih nauka. Studentski parlament je prosledio pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ministru Mladenu Šarčeviću i ostalim predstavnicima, sa postavljenim pitanjem: “Zašto su sve visoke škole u Srbiji postale članice Akademije, a jedino je naša škola pripojena fakultetu (odnosno FTN-u Čačak)?“ Studente interesuje zbog čega se odustalo od ulaska Visoke škole tehničkih strukovnih studija iz Čačka u Akademiju Zapadna Srbija? I studenti traže prijem kod predstavnika Ministarstva da im se obrazlože postavljena pitanja – naglašava Ilija Ječmenica.

Sa tradicijom dugom 59 godina, VŠTSS predstavlja najstariju školu na prostoru Zapadne Srbije. Tokom 59 godina uspešnog rada, škola je odškolovala skoro 7.000 inženjera različitih profila. Ove godine u prvu godinu je upisano preko 200 studenata, dok je trenutni broj aktivnih studenata oko 700.

 Škola ima dobar nastavni kadar i dobro razvijenu strategiju strukovnog obrazovanja, gde se teži podsticanju primene dualnog obrazovanja. Kao takva, veliki je konkurent na tržištu i studenti naše škole veoma brzo nalaze posao po završetku školovanja, i što je najvažnije ostaju u našoj zemlji – navodi Ječmenica.

Prema njegovim rečima, najvažnije pitanje u datoj situaciji je zbog čega se teži gašenju ovakve institucije?

– Cilj škole je ostati na putu strukovnih studija, zbog toga je neprihvatljivo spajati Visoku školu tehničkih strukovnih studija sa Fakultetom tehničkih nauka, kao instituciju sa akademskim obrazovanjem. Studenti ne žele da se pripoje Fakultetu tehničkih nauka, već zahtevaju pripajanje sa članicama Akademije Zapadna Srbija, kako je i bilo predviđeno. Ukoliko studenti ne dobiju odgovore biće primorani da započnu štrajk – zaključuje Ječmenica.

Povodom zahteva studenata Ministarstvo prosvete je zakazalo sastanak sa Studentskim parlamentom Škole u četvrtak 28.11.2019. u 12 časova.

Studenti Visoke škole tehničkih strukovnih studija naglašavaju da i dalje nastavljaju svoje studiranje u svojoj Visokoj školi tehničkih strukovnih studija u Čačku i protive se pripajanju sa Fakultetom tehničkih nauka u Čačku, sve dok ne dobiju odgovore iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.