VERICA BARAĆ ROĐENA NA DANAŠNJI DAN PRE 66 GODINA

Na današnji dan pre 66 godina, 14. jula 1955. godine, u selu Mrčajevci kod Čačka rođena je Verica Barać. U Čačku je završila osnovnu i srednju školu, a potom je u Beogradu 1980. godine diplomirala na Pravnom fakultetu i položila pravosudni ispit. Prvih sedam godina radila je u PKB-u Beograd, a zatim se vratila u Čačak gde je radila kao pravnik u opštinskoj upravi, u komitetu za urbanizam. Od 1997. do 2001. godine obavljala je funkciju Javnog pravobranioca Opštine Čačak.

Bila je jedan od lidera Građanskog parlamenta Čačka, a kada se on pod jakim pritiscima vlasti pocepao, učestvovala je 2. septembra 1999. godine u organizaciji Građanskog parlamenta Srbije (GPS), kao asocijacije svih građanskih parlamenata udruženih u zajedničku borbu za demokratske promene. Verica Barać je bila portparol i predsedavajući GPS-a od osnivanja do maja 2003. godine. U vreme vojne intervencije NATO snaga na SR Jugoslaviju, javno je protestovala protiv rata i režima Slobodana Miloševića. Bila je poverenik čačanske kancelarije stranke G17 plus koja je u Čačku počela sa radom 17. aprila 2000. Posle petooktobarskih promena smenjena je sa mesta opštinskog pravobranioca, iako je opštinska skupština podržala izveštaj o radu te službe. Za predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije imenovana je maja 2003. godine. Od imenovanja Verice Barać do marta 2012. godine, Savet za borbu protiv korupcije je Vladi dostavio više od sedamdeset izveštaja, inicijativa, analiza i predloga. Priredila je knjigu Građanskog parlamenta Srbije „Pravac promena“ (2000. godine), kao i tri zbornika izveštaja i inicijativa Saveta za borbu protiv korupcije „Korupcija, vlast i država – polazište i rezultati Saveta za borbu protiv korupcije (2001-2004)“ (2004. godine), „Korupcija, vlast i država –Drugi deo“ (2005. godine) i „Korupcija, vlast i država –Treći deo“ (2011. godine). Dobitnica je Povelje za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić“ 2008. godine koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur, nagrade „Osvajanje slobode“ Fonda Maja Maršićević-Tasić 2010. godine i nagrade „Vitez poziva“ koju dodeljuje Liga eksperata LEX 2011. godine.

I pored teške i opake bolesti sa kojom se duže vreme borila Verica Barać je ostala na svojoj poziciji predsednice Saveta za borbu protiv korupcije do svoje smrti 19. marta 2012. godine. Ubrzo po njenoj smrti Savet za borbu protiv korupcije ustanovio je godišnju nagradu „Verica Barać“ koja se dodaljuje pojedincima koji su se istakli u borbi protiv korupcije i ukazivanju na anomalije i nedostatke u funkcionisanju državnog sistema.

Udruženje Čačana u Beogradu ovim tekstom želi da podseti naše članove na našu poznatu, a prerano preminulu, sugrađanku gospođu Vericu Barać.

S poštovanjem,
Udruženje Čačana u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име