16 Čačana dobilo gasne kotlove preko projekta

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, данас је заједно са помоћницом Марјаном Петронијевић, потписао и поделио уговоре за 16 суграђана, који су добили гасне котлове преко пројекта смањења загађења ваздуха пореклом из индивидуланих ложишта „Чист ваздух – право и потреба“.

„Вредност пројекта је десет милиона динара, а котлови су за грађане потпуно бесплатни, јер се финансирају у пуном износу. Министарство за заштиту животне средине финансира пројекат са осам милиона динара, а Град Чачак учествује са два милиона. Ово је прва подела, а у наредном периоду очекује нас потписивање још уговора, јер је расписан други јавни позив за све наше суграђане. Град Чачак је такође добио подршку Владе РС, преко Министарства заштите животне средине за пројекат смањења загађења ваздуха и за ову годину, а на овај начин ће се суграђанима додељивати најсавременије пећи на пелет које већ имају уграђене филтере за пречишћавање ваздуха. Вредност овог пројекта је 15 милиона, од чега град Чачак финасира три и по милиона динара“ – рекао је градоначелник Тодоровић.

Помоћница градоначелника Марјана Петронијевић је апеловала на све наше суграђане да буду активни и учествују на конкурсима, уколико за то испуњавају услове, јер, како је истакла, на овај начин се доприноси побољшању квалитета ваздиуха у нашем граду, што је брига и грађана и локалне власти.

Од 25 пријава које су доспеле током првог јавног позива, њих 16 је испунило услове за бодовање. Након прелиминарне ранг листе, донето је коначно решење о додели 16 котлова за кориснике који су испунили све услове јавним позивом, док је њих осам одбијено.

Потписници данашњих уговора су веома позитивни оценили овај пројекат, истичући да су желели да замене индивудална ложишта еколошки прихватљивијим енергентима, али да нису имали финансијске услове и многима је ово био једини начин за то.

Иначе, када је у питању пројекат „Чист ваздух – право и потреба“, за који је други јавни позив у току, грађани би требало да знају да не могу конкурисати уколико им објекат није легализован, као ни са објектима који нису у процесу прикључења на гасоводну мрежу. Све услове за конкурс грађани могу наћи на сајту Града Чачка.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име