29,1 milion za Program energetske sanacije

Foto: 032info

U budžetu Grada Čačka za 2023. godinu obezbeđena su sredstva u iznosu od 29.100.000 dinara za sufinansiranje energetske sanacije porodičnih kuća i stanova zamenom fasadne stolarije, zamenom termičkog omotača objekta, zamenom postojećeg grejača prostora (kotlova) efikasnijim, ugradnjom toplotnih pumpi i ugradnjom solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe. Ministarstvo rudarstva i energetike – Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti odobrila je sredstva za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, svojim rešenjem, kojim su Gradu Čačku dodeljena sredstva u visini od 29.100.000 dinara.

Grad Čačak zajedno sa finansijskim sredstvima koja je dobio od strane Ministarstva rudarstva i energetike – Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, ima najveća finansijska sredstva za sprovođenje mera energetske sanacije od 131 jedinice lokalne samouprave, koje su dobile finansijsku podršku na objavljenom javnom pozivu.

Svi budući koraci i pravila u realizaciji navedenog Programa biće tehnički detaljno utvrđeni i precizirani u saradnji sa nadležnim Ministarstvom rudarstva i energetike i biće primenjivani na sve jedinice lokalne samouprave kojima su sredstva na navedenom javnom pozivu odobrena. Nakon potpisivanja ugovora o realizaciji programa sa Ministarstvom rudarstva i energetike, očekuje se usvajanje potrebnih pravilnika i tekstova javnih poziva sa detaljno utvrđenim kriterijumima od strane lokalnih samouprava.

Prvo će biti objavljen javni poziv za privredne subjekte (direktne korisnike) za sve mere, a nakon izbora privrednih subjekata biće objavljen javni poziv za građane (krajnje korisnike) i ovo je ujedno poziv za sve naše sugrađane da učestvuju u realizaciji Programa energetske sanacije, imajući u vidu činjenicu da je Grad Čačak u svom budžetu planirao najveća finansijska sredstva za ovu namenu, a i od Ministarstva je podržan sa sredstvima u istom iznosu, tako da se očekuje da će veliki broj građana biti finansijski podržan prilikom učešća u predviđenim merama energetske efikasnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име