Njegova Ekselencija, Ambasador SAD Entoni F. Godfri, danas je posetio Čačak

„NJegova Ekselencija, Ambasador SAD Entoni F. Godfri, danas je posetio Čačak. Zajedno smo odali počast zemnim ostacima pohranjenim u Spomen kosturnicu poginulim ratnicima od 1912—1918. godine, ili kako mi Čačani volimo da kažemo, Spomenik ratnicima četiri vere, podignutom 23. septembra 1934. godine. Ovde je sahranjeno više od 900 ratnika, koji su poginuli na području Čačka, za vreme Balkanskih i Prvog svetskog rata.“ – napisao je Milun Todorović na svom fb profilu.

Foto: Kabinet gradonačelnika

Na spomeniku su uklesani simboli četiri verske zajednice: pravoslavne, katoličke, islamske i jevrejske i on predstavlja jedinstven primer poštovanja prema ratnicima svih nacija i religija. Poštovanja u ratu, ali i u miru.
Nemci su, zauzevši Čačak u Drugom svetskom ratu, naredili da se sa spomenika uklone dva simbola – islamski polumesec i Davidova zvezda.
Čačani su naravno, ove simbole vratili na mesto koje im pripada i osećamo veliki ponos, što se ovaj spomenik nalazi u Čačku, jer to mnogo govori o nama, našim precima, ali je i snažna poruka generacijama koje dolaze.

Na groblja se ne gleda samo kao na kraj života, već i kao na početak večnosti. Taj početak večnosti, gde se četiri simbola spajaju, izgradile su naše majke i zbog toga im treba reći veliko „Hvala“.

Ovo je spomenik protiv rata, spomenik, koji treba da pomiri sve ljude, pa čak i ako su bili neprijatelji i da ih makar u smrti ujedini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име