Akcija „OD-VA-JA-MO“ u toku, podeljeno više od 7 000 kanti za suvi otpad

U okviru akcije „OD-VA-JA-MO“ projekta Ministrstva zaštite životne sredine Republike Srbije, koji se realizuje uz podršku Evropske Unije i kraljevine Švedske,a podrazumeva odvajanje kućnog otpada, u toku je podela kanti i kontejnera za suvi otpad.

Svakodnevno dve ekipe JKP „Komunalac“ dele kante za suvi otpad, uz precizno uputstvo o pravilnom odlaganju i vrsti otpada, kao i dinamiku pražnjenja kanti, a sa ciljem da je svako domaćinstvo poseduje.

Kante se prazne na 15 dana od dana prvog postavljanja, sa obavezom da korisnici usluga, datog dana do 7 časova ujutro, kantu iznesu ispred svojih dvorišta, na javnu površinu.

U okviru projekta, dobijeno je 24.000 kanti, a do sada je podeljeno 7.100.

U toku je i postavljanje kontejnera u blizini objekata za kolektivno stanovanje, koji se dodaju postojećim kantejnerima za mokri otpad. To su žuti i plavi PVC kontejneri, na kojima je tekstualno i grafički obeleženo za koju vrstu otpada služe. U ulazima zgrada je istaknut raspored pražnjenja kontejnera, kao i kratko uputstvo za pravilno odlaganje otpada.

Dobijena su 392 plava kontejnera za reciklažni otpad i 284 žuta za odlaganje staklene ambalaže, a do sada je postavljeno 60 plavih i 21 žuti kontejner.

Uz ove aktivnosti, JKP „Komunalac“, kao realizator projekta, razvija infrastrukturu podzemnih kontejnera, koji se postavljaju u paru, odnosno za odlaganje kako mokrog, tako i suvog otpada. Do sada je postavljeno 36 podzemnih kontejnera za reciklažu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име