Ako primetite više cene u apotekama, prijavite ih na 011/ 26 99 610

Ministar za trgovinu, telekomunikacije i turizam Rasim Ljajić ponovio je da građani ne treba da se plaše zbog nestanka osnovnih namirnica, jer robe ima u zalihama.

U neke zemlje panika je stigla pre koronavirusa. Ali gotovo bez izuzetka, svuda gde se virus pojavio usledila je pojačana kupovina namirnica, ponegde pražnjanje apoteka i samoposluga, obustavljanje putovanja.

Rasim Ljajić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a ponovio da razloga za paniku nema i da robe ima dovoljno na tržištu.

“Mi smo juče obilazili distributivne centre, radnje u maloprodaji, trgovci su rekli da imaju dovoljno robe na zalihama, da nema mesta panici, da je broj kupaca gotovo identičan kao prethodnih dana, da je povećana kupovina ali da je to mnogo manje nego za novogodišnje praznike”, navodi Ljajić.

Poziva građane da ne kupuju robu u velikim količinama jer, kako kaže, namernica ima dovoljno.

“Za sada nema straha da može da dođe smanjenja u snadbevanju osnovnih životnih namernica ni u maloprodoji ni u veleprodaji. Svako će imati priliku da kupi ono što mu je neophodno ukoliko sami ne napravimo redove u radnjama”, navodi Ljajić.

Kako kaže nema potrebe za stvaranjem zaliha.

“Sami možemo da napravimo probleme ukoliko kupujemo puna kolica – hleba, brašna, toalet papira. U ovom trenutku nema potrebe za takvom vrstom histerije koju smo videli u mnogim zemljama Evrope”, ocenjuje Ljajić.

Kako je istakao, nadležne službe od prvog dana su krenule u vanredne kontrole apoteka i maloprodaja s ciljem da bi se sprečilo da neko iskoristi ovu situaciju za sticanje ekonomske dobitii.

“Građani imaju telefone, mogu da prijave sve nepravilnosti, a imamo i novi telefonski broj koji služi za prijavu nepravilnosti u prodaji medicinskih sredstava, cene maske”, objašnjava Ljajić.

Kako je naveo, do sada su primećena dva slučaja u kojima se radi o neosnovanom podizanju cena i neizdavanju fiskalnih računa.

Poziva građane da ako primete da neko podiže cene proizvoda u apotekama to prijave na broj 011/26 99 610

“Građani će moći na ovom broju da prijavljuju svaku vrstu nepravilnosti. Ovaj broj se odnosi samo na apoteke – kupovinu medicinskih sredstava jer najveći broj maski su cena maski i nestašica maski, alkohola, asepsola”, naveo je Ljajić.

1 KOMENTAR

  1. Ja sam kupila 1l alkohola za 1.255 rsd u Benu apoteci u Gornjem Milanovcu. Nikada skuplje nisam platila litar alkohola. Bogate se na tudjoj nesreci!!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име