Ataše dr Fajks u poseti Čačku: Nasleđe Vladislava Petkovića Disa ostavlja najveći utisak

Čačak je juče posetio ataše za kulturu ambasade Austrije i direktor Austrijskog kulturnog foruma, dr Adrijan Fajks. Cilj posete usmeren je na uspostavljanje saradnje u sveri kulture, ali i drugih oblasti života i rada između grada na Moravi i Austrije. Tim povodom organizovan je sastanak na kome su prisustvovali predstavnici ustanova kulture i Vladan Milić, zamenik gradonačelnika.

Dr Fajks je iskoristio priliku i posetio skoro sve ustanove kulture u našem gradu, a najveći utisak na njega je ostavio Vladislav Petković Dis.

„Ono što mi je i pre dolaska u Čačak bio najveći utisak o ovom gradu je njegov književni značaj, ne samo u Srbiji, već i van granica ove zemlje. Svakako nasleđe Vladislava Petkovića Disa, Petar Hanke je skoro bio u Čačku, to je možda najveći utisak ako bih morao da izdvojim“ – rekao je Fajks

Nakon obilaska Sobe legata, sala za programe, izložbenog prostora, pozajmnih odeljenja i Odeljenja strane knjige (koje je u formiranju) Fajks je rekao da su objekat nove zgrade biblioteke, organizacija fondova i veoma moderan koncept ostavili na njega snažan utisak i da malo koji grad i u Austriji ima takvu biblioteku.

„On je fasciniran i književnim značajem ovog podneblja, pre svega poezijom Vladislava Petkovića Disa za koga se zna u Austriji najviše zahvaljujući prevodima nobelovca Petera Handkea koji je bio gost čačanske Biblioteke 2013. godine. Shodno tome dogovoren je i nastavak saradnje u oblasti književnih prevoda na nemački i srpski jezik.“ – poručuju iz biblioteke.

Dr Adrijan Fajks posetio je Umetničku galeriju „Nadežda Petrović“ Čačak.

„Tokom boravka u našoj ustanovi gospodin Fajks se zainteresovao za dela naše slavne umetnice, ali i za Memorijal Nadežde Petrović, najstariju bijenalnu manifestaciju u oblasti vizuelnih umetnosti koja se ove godine održava 30. put, i čije su pripreme uveliko u toku.“ – dodaju iz galerije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име