Bespovratna sredstva za kupovinu kuća na selu ,,stigla“ i u Čačak

Na javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom na području Čačka prijavilo se četvoro kandidata, a novac je odobren za kupovinu dve kuće. Konkurs je raspisalo Ministrastvo za brigu o selu i za ovu namenu iz republičkog  budžeta izdvojeno je 573 miliona dinara.

Nakon raspisivanja konkursa, krajem juna ove  godine grad Čačak je formirao petočlanu  komisiju čiji je zadatak bio da odredi  tržišnu vrednost kuće koje su mladi bračni  parovi ili drugi kandidati, koji ispunjavaju  uslove, odabrali. Resorno ministarstvo je finansiralo kupovinu seoskih kuća u vrednosti do najviše 1,2 miliona dinara po objektu.

Prema pravilima programa, pravo na dodelu bespovratnih sredstava imali su mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici do 45 godina. Osim četvoro  prijavljenih kandidata za kuće na selu  na čačanskom području bilo je zainteresovano ukupno dvadesetoro. Među njima je i Dušanka  Glavonjić iz Čačka. Drago joj je, kaže, što je  konačno obuhvaćena kategorija stanovništva do  45 godina kojoj i ona pripada. Međutim, ona smatra da projekat ima I nedostatke.
Dušanka je po zanimanju diplomirani agronom. Radi u jednoj poljoprivrednoj apoteci.  Pronašla je odgovarajuću kuću u selu Mršinsci  kod Čačka gde namerava da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Cena ove kuće je veća od onog iznosa koji daje ministarstvo, a konkursom nije dozvoljeno doplaćivanje zainteresovanih kandidata.

Kriterijumi konkursa  su  precizirani. Ministarstvo je  za sada  odobrilo novac za dvoje mladih poljoprivrednik. Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora kandidati ulaze u posed  izabranih objekata.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za  kupovinu seoskih kuća sa okućnicom je završen 1. novembra i još uvek je neizvesno da li će biti produžen. Kako smo čuli od Dušanke  Glavonjić ona neće odustati jer je čvrsto  rešila da se bavi poljoprivredom, kao i da sugeriše nadležnima da se neki nedostaci, koje ona vidi, otklone.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име