Čačani selektuju otpad u svojim domaćinstvima

Na Gradskom trgu u Čačaku danas, 28, aprila 2023. godine, održana je prezentacija projekta „ODVAJAMO“, kojoj su prisustvovali predstavnici ambasade Švedske, delegacije EU u Srbiji i Ministarstva za zaštitu životne sredine. U okviru projekta „Odvajamo“, od novembra 2022. godine, 17 opština i gradova, među kojima je i Čačak, počelo je sprovođenje sakupljanja reciklabilnog otpada odvojenog u domaćinstvima, sa ciljem da što manje ovog otpada završi na deponijama.

Otvarajući današnju manifestaciju, gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je važnost ovog projekta za Grad Čačak i sve naše sugrađane, zahvalivši predstavnicima švedske ambasade, resornog ministarstva i delegaciji EU u Srbiji na izuzetnoj pomoći prilikom realizacije projekta.

„Zajedno uz naše partnere prepoznali smo od kakve je važnosti da građani pravilno odvajaju otpad na mestu nastanka, kako bi stvorili novu vrednost. „Odvajamo“ je sa 950.000 evra podržala EU, odnosno švedska Ambasada, 840.000 evra je donacija, a nešto manje od 110.000 učešće Grada Čačka. Pre svega, treba napomenuti da nam je u okviru ovoga veoma važna edukacija dece, koja su i danas ovde sa nama, a koja će u budućnosti kroz svoje aktivnosti, edukovati nove generacije da na mestu nastanka selektuju otpad. Rezultati ovog projekta su više nego evidentni. Od 33.000 tona otpada, koliko grad Čačak godišnje uputi ka deponiji „Duboko“, u januaru ove godine je selektovano oko 27 tona, u februaru oko 114 tona, a u martu već oko 176 tona“ – naglasio je Todorović.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dušan Čarkić je zahvalio Gradu Čačku, ali prevashodno građanima, ističući da bez njihove podrške i učestvovanja, realizacija projekta ne bi bila moguća.

„Ideja nam je da kroz pilot projekat vršimo primarnu separaciju otpada na mestu njegovog nastanka. U tom cilju za Čačak je obezbeđeno tri moderna kamiona za odnošenje smeća, više od 15.000 kanti i oko 600 kontejnera. Realizovaćemo još projekata koji će se ticati zaštite životne sredine, pre svega, to je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, radimo na sanaciji postojeće deponije, ali u planu su i mnogi drugi projekti“ – istakao je Čarkić.

Antoan Avinjon, programski menadžer za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena pri Delegaciji EU u Srbiji naglasio je da Evropska unija pomaže 17 opština u Srbiji pri realizaciji veoma ambicioznog projekta odvajanja otpada.

„Počeli smo 2017. godine, a sada imamo svu opremu i možemo da počnemo sa odvajanjem otpada. Moja poruaka za Čačane je da nastave sa separacijom otpada, da odvajamo otpad maksimalno kako bi što manje završilo na deponijama. To pomaže da smanjimo troškove koje imamo zbog zagađenja i troškove samih deponija. To stvara i nova radna mesta, a ta stvar je veoma važna“ – rekao je Avinjon.

Nakon obraćanja zvaničnika, svi prisutni su ceremonijalnim ubacivanjem plastičnih boca i limenki u plave kante simbolično ukazali na značaj odvajanja otpada u Čačku, a učenici OŠ „Milica Pavlović“ priredili su svim prisutnima igrokaz na temu zaštite životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име