Čačanski Dom zdravlja dobio novo sanitetsko vozilo

Foto: 032info

Čačak – Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije, u okviru projekta `Hitan odgovor Republike Srbije na Kovid 19`dodelilo je Domu zdravlja u Čačku novo sanitetsko vozilo, `Fiat Ducato`, čija je vrednost oko pet miliona dinara.

Dom zdravlja u Čačku do sada je posedovali 12 sanitetskih vozila, koja su služila kako prevozu poacijenata do ustanova primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, tako i prevozu pocijenata između ustanova sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.

”Mi imamo dovoljan broj vozila i ta vozila se održavaju, servisiraju. Međutim, naša sanitetska vozila, zbog dvostrukog posla koji rade. I posla prevoza pacijenata ka drugim ustanovama, prelaze godišnje oko 500.000 kilometara. To je ogroman broj i kada podelitem, vidite u proseku koliko jedno vozilo prelazi. Imamo desetak, dvanaest vozila i pored toga imamo mala vozila, u patronažnoj službi i službi hgitnog lečenja, tako da naša vozila prelaze godišnje oko 700.000 kilometara”, rekao je Aleksandar pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku.

On se osvrnuo i na obim posla sa kojim je, u prethodne dve godine i trajanja korona epidemije, bila suočena primarna zdravstven zaštita.

„Primarna zdravstvena zaštita je podnela veliki teret, jasno je na svom nivou, sekundarni i tercijarni na svom nivou. Bio je ogroman broj pregleda, laboratorija, prevoza, izlazaka u kućne posete i mislim da smo odgovorili zadatku,. Tako da nam je ova donacija značajna, jer čačanski Dom zdravlja, pored redovne svoje delatnosti, službe hitne medicinske pomoći, prevoza pacijenata od kuće do bolnice i nazad, raid i onaj deo koji pripada sekundaru, a to je prevoz pacijenata od naše bolnice do sekundarnih i tercijarnih ustanova i nazad. I u krajnjem slučaju, svi mi zajedno, i Bolnica i Dom zdravlja i sva ministarstva, svi treba i sa lokalnom samoupravom da budemo u službi naših gradjana i da se suprotstavimo svim nadaćama i problemima koji nas zatiču”, istakao je Pajović.

Dodeli sanitetskog vozila prisustvovao je i Vladan Milić, zamenik gradonačelnika Čačka, koji je najavio skori početak izgradnje Zdravstvene stanice u Ljubiću, ali i novog hirurškog bloka u okviru čačanske Opšte bolnice.

„Grad Čačak takođe pomaže zdravstveni centar, i bolnicu i Dom zdravlja pogotovo u poslednje dve godine u vreme korone. Obezbedjivali smo sve ono što jedna člokalna samouprava može da obezbedi zdravstvenimustanovama. Sanitetski materijal i ostala oprema. Zajedno sa Vladom Republike Srbije i Minsitarstvom zdravlja, samo što nije počela izgradnja Zdravstvene stanice u Ljubiću, i plan je izgradnja hirurškog bloka u krugu Opšte bolnice ali i rekonstrukcija određenih klinika u bolničkom krugu”, rekao je Milić.

 

GZS

1 KOMENTAR

  1. Ta vozila nema ko da vozi, vozačima je smanjen koeficijent rade za bedne plate. A rukovodstvo ćuti na to. Ne znam da li vide da uništi Pajo dom zdravlja!!!!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име