Čačanski lekari obeležili svoju slavu Sv. Kozma i Damjan

Čačak – Sečenjem slavskog kolača u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg tradicionalno je obeležena slava lekarske komore Sv. Vrači. Zaštitnici naših lekara Sv. Kozma i Damjan uzor su u lekarskoj profesiji, a pre svega u humanosti koju su ovi lekari imali, rekao je domaćin ovogodišnje slave dr Predrag Savić, specijalista oftalmologije.

Dr Predrag Savić, domaćin slave

„Imam čast da budem domaćin ovogodišnje slave i iskreno se nadam, obzirom da smo mi srednja generacija lekara, da će doći  mlađi i uneti dodatnu snagu, energiju i entuzijazam u proslavi praznika. Moram reći da su lekari u protekle dve godine podneli veliku žrtvu i imamo priliku da pokažemo kako ljudi bez obzira na zaradu, moraju izneti težinu posla i nevolja se mora deliti sa narodom, jer narod ne sme da se zdravstveno zapusti“, naglasio je u svom obraćanju domaćin slave, dr Savić.

Narodni Muzej organizovao je prigodnu besedu i prateći slavski program.

Snežana Šaponjić Ašanin, kustos Narodnog Muzeja u Čačku

„Želja nam je bila da i mi damo doprinos, jer reč je o velikim svecima, braći Kozmi i Damjanu koji su bili lekari iz pobožne porodice. Vaspitani u hrišćanskom duhu, čitavog života davali su sebe i svoje znanje drugima. Lečili su ljude besplatno, nisu radili za novac niti bilo kakvu nadokandu. Lečili su duhom i svetom molitvom. Na ikoni su predstavljeni kao lekari koji u jednoj ruci drže posudu sa lekom, a u drugoj kašičicu sa krstom. Njihove mošti i dan danas su isceliteljske i pridaje im se velika važnost, deo tih čestica nalazi se u manastiru Zočište na Kosovu“, govorila je o značaju ovih iscelitelja, kustos Narodnog Muzeja u Čačku, Snežana Šaponjić Ašanin.

Uz prigodan scenski program i koktel, slava lekarske komore je obeležena u Galeriji Narodnog Muzeja. Domaćin slave naredne godine biće dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku.

Tekst: Svetlana Vučković, fotografije: Zorica Jakovljević

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име