Evo kako će izgledati novi objekat NTP Čačak: Kapaciteti će biti namenjeni čitavom regionu Zapadne Srbije (FOTO)

U Čačku je u planu izgradnja novog objekta u okviru Naučno-tehnološkog parka.

Kako je za eKapiju rekao v. d. direktora Naučno-tehnološkog parka Čačak Mirko Pešić, projektovanje je kompletno završeno, a sada se radi na tome da se pronađe izvor finansiranja, da se odredi budžet koji će da finasira izgradnju.

„Informacije o izgradnji objekta u Čačku su preuranjene, mislim da je prvo trebalo ministarka da poseti ovde nas, da razgovaramo o toj dinamici gradnje samog projekta. Građevinska dozvola je završena u septembru 2020. godine, a projekat za izvođenje je kompletiran i izdato je rešenje o izvođenju objekta u februaru ove godine. To je činjenica“ – objasnio je on.

Kako je dodao, trenutno su u komunikaciji sa jednom kancelarijom koja radi ocenjivanje spremnosti projekta za proširivanje to je kancelarija EBRD-a i nakon njihovog izveštaja donosi se odluka o finansiranju.

„Naš projekat proširenja NTP-a Čačak i NTP-a Niš, kao i izgradnje tehnološkog parka u Kruševcu trebalo da budu finansirana iz kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj. To će biti potpuno novi objekat i onda se vodilo računa o tome da objekat bude potpuno energetski efikasan, da ima određene sisteme pametnog upravljanja tako da bude dostupan mladim kompanijama i tehnološko razvojinim kompanijama koje će se razvijati u novom objektu“ – naglasio je Pešić.

Kako je zaključio u razgovoru za eKapiju, kapaciteti naučno tehnološkog parka u Čačku nisu namenjeni samo za područje Čačka, nego i za region Zapadne Srbije i dela Centralne Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име