Evo kako izgleda spomenik Stefanu Nemanji koji će uskoro krasiti Savski trg

Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, visokog čak 23 metra i teškog 68 tona, koji će ubuduće ulepšavati Savski trg, trebalo bi da počne 15. avgusta.

Veliki spomenik napravljen je u bronzi i isečen u komade kako bi se lakše dopremio do Srbije, gde će ponovo biti sklopljen.

Foto printskrin: Sputnik

Postavljanje je trebalo da počne 4. avgusta, ali je njegovo dopremanje iz Moskve odloženo zbog epidemije korona virusa, ali i određenih carinskih problema.

„Prva četiri kamiona krenuće iz Moskve do 7. avgusta i u Beograd stižu do 14. avgusta. Naredna četiri kamiona dolaze u Beograd do 31. avgusta, a poslednja dva do 15. septembra“ – rekao je nedavno zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Foto: Informer

Rok za postavljanje spomenika, za koji će biti zaduženi i ruski majstori, iznosi dva meseca od početka radova. Po planu sve bi trebalo da bude gotovo do 15. oktobra.

Podsetimo, spomenik je izradio ruski vajar Aleksandar Rukavišnikov. Sa 23 metra biće ubedljivo najviši u srpskoj prestonici, a nalaziće se na Savskom trgu, neposredno ispred zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име