Evo koje su opcije za sanaciju mosta koji je spajao Mrčajevce i Slatinu

„Obezbeđenje alternativnog i privremenog prelaza nakon urušavanja mosta na putu između Mrčajevaca i Mršinaca, za nas je u ovom trenutku najznačajnija tema i svakodnevno se time bavimo, još od 17.6. kada je došlo do urušavanja mosta“ – izjavaio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Prema njegovim rečima, istog dana kada je most pao, sa predstavnicima Ministarstva odbrane, tačnije sa pripadnicima Vojske Srbije – Druge brigade kopnene vojske, predstavnici Grada Čačka izašli su na lice mesta u cilju iznalaženja privremenog rešenja zbog potreba meštana sa ovog područja. Prvobitna ideja je bila da se postavi mostovska konstrukcija „Bejli“ koja podrazumeva sklapanje mosta iz elemenata čelične konstrukcije. Zbog širine rečnog korita, ovo rešenje nije bilo tehnički sprovodivo. Druga opcija, koja se još uvek razmatra jeste postavljanje pontonskog mosta. Za njegovu montažu, potreban je stalan nivo vode u koritu reke, što je teško obezbediti, jer bi to usporavalo radove na izgradnji novog mosta.

„Treća opcija, koja je najizvesnija jeste izgradnja privremenog prelaza 200 metara uzvodno od oštećenog mosta, u saradnji sa preduzećem „Koridori Srbije“ i kompanijom „Behtel Enka“, koja izvodi radove na izgradnji Moravskog koridora. Preduslov za osposobljavanje i korišćenje ovog prelaza jeste i sanacija oštećenog mosta na Slatinskoj reci, neposredno pre urušenog mosta na Zapadnoj Moravi, gledano iz pravca Mršinaca. Suštinski, rešavanje ovog problema nije jednostavno i podrazumeva našu obavezu da ono rešenje koje budemo uspeli da primenimo bude bezbedno za naše sugrađane“ – kaže Todorović.

Prema rečima gradonačelnika Čačka, podrška lokalne samouprave poljoprivrednim proizvođačima iz ovog kraja iz godine u godinu je sve značajnija.

„Smatramo da ti vredni ljudi to zaslužuju, a da je poljoprivreda naša najveća fabrika. Elementarna nepogoda koja nas je zadesila, sve nas je dovela u tešku situaciju, ali je sigurno da ćemo se zajedno sa meštanima ovog kraja i sa ovim problemom uspešno izboriti. Radovi na izgradnji novog mosta su u toku i značajno su intenzivirani, kao i izmena prvobitnog projektnog rešenja o rekonstrukciji. Svakodnevno radimo na tome da novi most bude izgrađen po najvišim standardima i u najkraćem roku, a uvereni smo da ćemo uspeti da obezbedimo i privremeni prelaz za meštane ovog kraja, kao i za potrebe našeg JKP „Moravac“ iz Mrčajevaca. Poseta ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gospodina Gorana Vesića, samo dva sata nakon pada mosta i njegovo obećanje da će Vlada Republike Srbije obezbediti dodatno potrebna finansijska sredstva za izgradnju novog mosta, umesto planirane rekonstrukcije starog, garant su da ćemo dobiti most kakav meštani ovog kraja zaslužuju i koji će bezbedno moći da koriste u decenijama pred nama“ – istakao je Todorović.

Na glavnom mostu su u toku intenzivni radovi na rušenju preostalog dela mostovske konstrukcije:

-Oštemovana je, razbijena i odstranjena kolovozna betonska ploča sa obe strane ostatka mosta,

-Demontirani su i sklonjeni na stranu betonski „T“ nosači na levoobalnoj strani, koji se ovih dana odvoze na deponiju, a koji su planirani da budu iskorišćeni za sanaciju brojnih oštećenih mostova na teritoriji grada,

-Pristupilo se rušenju oslonaca na levoobalnoj strani, rušenju stubova i greda koje međusobno povezuju stubove na osloncu,

-Isforsirana je reka, tj. navučen je lomljeni kameni materijal do stuba koji je u samom koritu reke, da bi se mogao srušiti i demontirati,

-Nakon završetka rušenja na levoj obali, isti postupak biće izveden i na desnoj obali.

Pored zvaničnog stručnog nadzora, predstavnici JP „Gradac“ su svakodnevno na terenu, prateći kvalitet i dinamiku ovih radova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име