Godišnji izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji: Svaki drugi doživeo nasilje, polovina želi da se iseli iz zemlje

Foto: 032info

Polovina mladih u Srbiji oseća se anksiozno, svaki drugi doživeo je nasilje, ali je sve više onih koji nasilje opravdavaju – to su rezultati godišnjeg izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji.

Kad mladi u Srbiji diplomiraju, u proseku posao čekaju dve godine. To je samo jedan od problema sa kojima se suočavaju.

„Vidimo da je stopa nezaposlenosti mladih, iako je bolja u odnosu na ranije godine, i dalje izuzetno visoka. Više od 50 odsto mladih ne zarađuje uopšte, veći deo njih je u obrazovnom sistemu, ali jako mali broj, od onih mladih koji zarađuje, ima veća primanja u odnosu na prosečnu potrošačku korpu“ – kaže Miljana Pejić iz Krovne organizacije mladih.

Polovina često oseća anksioznost, sedamdeset odsto bori se sa stresom, potvrđuju istraživanja.

„Položaj studenata je ugrožen sada zbog rastuće cene iznajmljivanja stanova i zbog malog broja studentskih domova koji su njima dostupni što stvara veliki pritisak i na porodice, ali i na studente koji često moraju da rade kako bi mogli sebe da podrže dok studiraju“ – dodaje Pejićeva.

Više od trećine je pretrpelo fizičko i digitalno nasilje, skoro tri četvrtine verbalno, a seksualno svaki peti mladi čovek. Zabrinjava i to što više od 40 odsto njih nasilje opravdava. Dvostruko više nego 2022. godine.

„Meni je žao što i dalje svaka škola bez obzira na veličinu nema bar jednog psihologa i jednog pedagoga koji bi dodatno bili ojačani da mogu da se bave mladima da mogu da im pomognu. Drugi sistem je zdravstveni. U neko ranije vreme, postojala su razvojna savetovališta pri domovima zdravlja koja su bila u okviru redovnog zdravstvenog osiguranja i koja su jedno vreme jako dobro radila, neki tragovi postoje sada. Moj poziv i apel je zdravstvenom sistemu da aktivira taj mehanizam“ – ističe Biljana Lajović, psiholog.

Istraživanje sprovedeno od proleća do leta pokazuje i da bi polovina mladih i dalje da se iseli iz zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име