Grad Čačak je prva nacionalna prestonica kulture 2023. godine!

Grad Čačak je prva nacionalna prestonica kulture 2023. godine, a odluku je danas donela Radna grupa za pripremu i sprovodjenje programa „Prestonica kulture Srbije“. Predloženi program karakteriše ujednačen odnos prema nasledju i sinergija prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Čačak je stavio fokus karakteristike regionalnog bogatstva i raznolikosti, a glavni motiv svih predloženih aktivnosti su ljudi, njihovo stvaralaštvo, rezultati i uticaj koji nadrastaju lokalni, pa i nacionalni narativ.

Izbor Čačka za prvu nacionalnu prestonicu kulture je samo početak programa, čiji nastavak se planira u godinama pred nama, posebno imajući u vidu kvalitet pristiglih prijava i veliko interesovanje koje su lokalne samouprave pokazale.

Na konkursu Prestonica kulture Srbije pristiglo je 18 prijava, što pokazuje da su lokalne samouprave prepoznale značaj ovog projekta i njegov potencijal za razvoj kulturnih sadržaja i programa, kao i ekonomskog i ukupnog razvoja gradova i opština.

Info: Ministarstvo kulture i informisanja

1 KOMENTAR

  1. Samo mogu da kazem bravo! Mnogo znacajnih ljudi u proslosti je izrodio Cacak. Nadam se da ce se taj trend i nastaviti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име