JKP „Komunalac“ Čačak, podela kesa za primarnu selekciju otpada

Obaveštavamo sugrađane da je da JKP „Komunalac“ Čačak, vrši periodičnu podelu plastičnih kesa za primarnu selekciju otpada.

Primarna selekcija, odnosno odvajanje otpada na „suvi“ i „mokri“ na mestu njegovog nastanka, odnosno u domaćinstvima, prvi je korak u procesu zaštite životne sredine.

Veći procenat izdvojenog otpada na mestu nastanka omogućava povećanje količina selektovanog otpada namenjenog daljoj upotrebi.

Važno je napomenuti i periode razgradnje pojedinih vrsta otpada, koji se mogu koristiti kao sirovine. Novinski papir se razgrađuje i do 12 meseci, aluminijumske konzerve od 10-500 godina, plastične kese od jednog do čak deset vekova, a staklene flaše i do 100.000.000 godina.

Zelene kese za primarnu selekciju, delimo u objektima kolektivnog stanovanja (zgradama), u pakovanju od po 10 komada, predveđene za dva meseca korišćenja.

Postavili smo odgovarajuća obaveštenja u ulazima zgrada, na oglasnim tablama, a naše kolege, angažovane na javnim radovima, kao i osobe sa invaliditetom ove pakete kesa ostavljaju u svakom ulazu ispred vrata stanova, izbegavajući neposredni kontakt sa stanarima, što je u skladu sa preporukama nadležnih organa vezanih za ponašanje u toku pandemije.

Podela kesa za primarnu selekciju se vrši svaka dva meseca

Vaš JKP „Komunalac“ Čačak

3 KOMENTARA

  1. Molim Vas recite mi, da li mogu u te kese odlagati ambalazu tetra pakt od jogurta,. mleka….?
    Hvala

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име