JKP „Komunalac“: Kažnjavanje nije cilj, već prevencija i edukacija.

Komunalna preduzeća u Čačku su odlučna u nameri da grad bude čistiji. Pored redovnih aktivnosti, često vrše dodatna angažovanja kako bi uklonili „divlje deponije“ koje nastaju od strane nesavesnih gradjana. Javnost je odlično prihvatila nove mere edukacije i ukazivanja na probleme sa kojima se sreću na terenu ali postoje i oni koji misle drugačije. Tim povodom JKP „Komunalac“ obratilo se javnosti putem svoje fejsbuk stranice kako bi pojasnili svoje namere. Tekst prenosimo u celini:

JKP „Komunalac“ u okviru svojih aktivnosti, svakodnevno se suočava sa potrebom da dodatnim angažovanjem ukloni neadekvatno odložen otpad, bilo da je u pitanju kabasti, vrtni ili građevinski. To zahteva posebne napore u organizacionom, operativnom i finansijskom smislu, imajući u vidu činjenicu da je uvek prisutan nedostatak radne snage i dotrajao deo voznog pakra, koji pokušavamo da obnovimo uz velike napore, jer su specijalna komunalna vozila veoma skupa.

U saradnji sa Komunalnom milicijom i stručnim službama grada Čačka, stalnim nadzorom pokušavamo da sprečimo štetu na našim osnovnim sredstvima, bilo da su u pitanju kontejneri, podzemni kontejneri ili reciklažni platoi.

Mi, kao javno preduzeće, ne otkrivamo i ne kažnjavamo počinioce. Jednostavno ukazujemo na nesavesne sugrađane, koji svojim postupcima svima nama otežavaju rad. Neprestano apelujemo da se pravilno odlaže, smeće u posude koje su za to namenjene.

Činimo sve što je u okviru naših nadležnosti da ukažemo na probleme, putem društvenih mreža, internet portala i naše internet prezentacije i pokušavamo da objasnimo načine i principe odlaganja smeća. U okviru ovih aktivnosti, trudimo se da što više objavljujemo specifične slučajeve, zabeležen video-nadzorom, fotografisanjem bačenog smeća mesta koja nisu za to namenjena, ili štete koja je načinjena na posudama za odlaganje smeća. Svaku ovu objavu prati tekst u kome opisujemo problem i ukazujemo na postupak koji je ispravan, dajemo kontakt podatke za komunikaiju sa našim službama. Nikada ove objave nisu lične ili zlonamerne. Lica počinioca su uvek zatamnjena, ne dajemo i ne znamo ni jedan lični podatak, a cilj ovakvog objavljivanja je isključivo namenjen ukazivanju na prekršaj načinjen na javnoj površini.

Ovaj način komunikacije sa našim sugrađanima je pre svega preventivan i edukativan, jer smatramo da treba iskoristiti potencijal društvenih mreža i permanentno obaveštavati korisnike naših usluga o pravilnom postupanju sa otpadom, što je u zajedničkom interesu.

Smatramo da nikada kao javno preduzeće ne možemo biti „suprostavljena strana“ u komunikaciji sa našim sugrađanima, već da smo na istom zadatku da grad održavamo čistim.

U svakom trenutku smo otvoreni za predloge, kritike i do sada smo imali dobru, a imamo i sve bolju komunikaciju sa korisnicima naših usluga.

Vaš JKP „Komunalac“

1 KOMENTAR

  1. Poštovani, Takođe sam za dobru saradnju zato redovno plaćam vaše usluge i očekujem da budu odrađene. Gospodo, nerazumem rečenicu da ste odlučni u nameri da grad bude čistiji,PA TO JE VAŠA OBAVEZA,VI ZATO POSTOJITE I ZATO STE SVAKI MESEC PLAĆENI MNOGO VIŠE nego narod koji vas plaća.Ja se neslažem a i većina stanovnika Čačka(po mom mišljenju) da deponije nastaju zbog nesavesnig građana(kako ih VI nazvaste).Gospodo, deponije nastaju zbog NEDOSTATKA KONTEJNERA,i malih a posebno velikih za kabasti otpad i vrtni na ovoliki broj stanovnika u Opštini Čačka. NABAVLJANJE DOVOLJNO KONTEJNERA smatram vašom obavezom i obavezom tih stručnih službi grada Čačka.Nerazumem da se uvek žalite narodu na mali broj radnika,na nedostatak vozila,da nemate kontejnere….!!Velike kontejnere imate kad ih izdajete kao privatno vlasništvo i debelo naplaćujete.Isto tako ima kamiona kada se pozovete da nešto oterate od kabastog otpada skuplji ste od privatnika(činjenično stanje).Najveću štetu nad vašim srestvima za rad prave vaši radnici(to i vi znate)Narod ne zapošljava radnike u JKP Komunalac,nekupuje kamione i kontejnere,narod samo plaća koliko ste VI gospodo odredili !!!AKO STVARNO ŽELITE ČISTU TERITORIJU ČAČKA NABAVITE I REDOVNO PRAZNITE KONTEJNERE POSEBNO VELIKE!LJUDI MORAJU NEGDE ODLOŽITI OTPAD I ĐUBRE!(NEMOGU GA POJESTIi)Bolje je i po selima naplaćivati taj famozni kontejner ali im obezbediti velike kontejnere jer NEMAJU GDE DA ODLOŽE OTPAD.Zato nam je zagađena priroda.Morate krenuti od UZROKA(nedostatak kontejnera)a ne od POSLEDICE.Nabavili ste KOMUNALNE POLICAJCE i KAMERE(zato imate para) A NEMATE KONTEJNERE(nemožete ponovo naplaćivati velike kontejnere(to je narod već platio mesečnom preplatom,od narodnih para su i kupljeni)NADAM SE DA ĆE TE OVU PORUKU SHVATITI KAO VELIKI VAPAJ ZA OČUVANJE PRIRODE U OVOM GRADU.ZA SVAKO REŠENJE SE MORA KRENUTI OD UZROKA,NIKAKO OD POSLEDICE!!! AKO ZAISTA ŽELITE REŠENJE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име