Kancelarija za mlade osvojila je specijalnu nagradu od 1000 evra za projekat „Zelena učionica“

Prošlog vikenda organizovano je takmičenje „OBoost hackathon“ sa temom „Inovativnim rešenjima do unapređenja sadržaja Ovčar Banje“ u Naučno – tehnološkom parku.

Naš tim „KZM eko pčelice“ prijavio se na ovo takmičenje i izabrao oblast zelenih rešenja. Tim su činile Marjana Petronijević, koordinatorka KZM i aktivistkinje Anđela Joknić, Sara Milosavljević, Tijana Vučetić i Ivana Tutunović.

Foto: KZM Čačak

Za 24 časa koliko smo imale na raspolaganju za rad na našoj ideji osmislile smo projekat „Zelena učionica“. Kao problem smo prepoznale nedovoljno ekološko znanje i kulturu kod ljudi, a kao rešenje problema vidimo edukaciju. Ciljna grupa našeg projekta su deca prvog razreda osnovnih škola, jer verujemo da se u ovom uzrastu najlakše usvajaju znanja i navike koje će se primenjivati. Kao što znamo deca naučeno prenose roditeljima, pa bismo na ovaj način imali uticaj i na njih.

U planu nam je da naučimo đake prvake kako se pravilno reciklira, koliki je značaj reciklaže, šta time sve možemo sačuvati, a da uz to mogu i zaraditi. Želimo da ih naučimo koliko je važno da čuvaju i ne zagađuju životnu okolinu, a sve to na kreativan način, kroz primere i druženje u prirodi.

Foto: KZM Čačak

Kao jedna od aktivnosti koju sa njima želimo da ostvarimo jeste „Ploging“ koji podrazumeva fizičku aktivnost odnosno trčanje uz istovremeno prikupljanje smeća, čime bismo na zabavan način čistili deo po deo naše Ovčar Banje.

Podizanje ekološke svesti jedno je od najvažnijih zadataka današnjice, jer rezervnu planetu nemamo.

Prepoznajući problem i iznoseći konkretno rešenje i unapređenje situacije, naš tim prepoznat je kao dobar i spreman da ideju pretvori u delo, za dobrobit svih.

Nagradu od 1000 evra dodelilo je Udruženje poslovnih žena „Nadežda Petrović“ čija je predsednica, Vesna Baur, bila deo stručnog žirija ovog takmičenja. Mi im se ovim putem zahvaljujemo na veri u nas i divnim rečima podrške i pohvalama za naš dosadašnji rad za mlade na lokalnom nivou.

Zahvaljujući ovoj nagradi obezbeđena je realizacija našeg projekta i edukacija dece iz našeg grada, ali mi se tu nećemo zaustaviti. Naredni korak nam je da deca iz beogradskih škola dođu i osete lepote Ovčar Banje, da iz našeg prirodnog dragulja ponesu lepe uspomene, nova znanja i zdrave navike obezbeđujući time njihov povratak tokom vremena čime utičemo i na razvoj turizma ovog dela Srbije.

U narednom periodu očekuje nas rad na ovoj ideji i nadamo se da će ovaj projekat zaživeti i postati stalan sadržaj koji nudi Ovčar Banja. – Kancelarija za mlade Čačak.

Tekst/foto: Kancelarija za mlade Čačak

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име