Marko Parezanović: Čačak će tek osetiti benefite najvećih državnih investicija; Biljana Jakovljević: Prioriteti građna najbolji putokaz

Sada, kada je formiran novi republički parlament, sasvim je izvesno da se Čačku i Čačanima ovoga puta „posrećilo“, jer u klupama Skupštine Republike Srbije imaju pet narodnih poslanika, koji će biti izuzetno aktivni i u radu skupštinskih odbora.

Marko Parezanović, jedan od osnivača SNS-a i član Glavnog odbora, po drugi put narodni poslanik u republičkom parlamentu, u osvrtu na prethodne četiri godine ocenjuje da je u tom periodu najvažniji zadatak gradskog rukovodstva i narodnih poslanika iz Čačka bio da preokrenu dugo prisutan negativni trend zanemarivanja zapadne Srbije i privuku republičke investicije, bez kojih bi svaki ozbiljniji razvitak čačanskog kraja, posebno u sferi privrede i putne infrastrukture bio nezamisliv.

Foto: Privatna arhiva

Parezanović je član Odbora za zaštitu životne sredine i zamenik člana u odborima za odbranu i unutrašnje poslove, obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Govoreći o prioritetima Čačka i Čačana, koje će zastupati pred kolegama u republičkom parlamentu, ali i skupštinskim odborima, Parezanović ističe da je veoma zadovoljan što je u ekspozeu premijerke Ane Brnabić, medju vodećim investicijama, prepoznao nastavak izgradnje Кoridora 11 (ka Crnoj Gori i BiH), Moravskog koridora i novu pistu u Lađevcima za kargo saobraćaj i velike avione. On smatra da će grad na Moravi tek osetiti benefite navedenih kapitalnih investicija:

Zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, pre pet meseci smo otvorili novi Naučno tehnološki park u Čačku na lokaciji bivšeg “Cera”, koji je već sada gotovo popunjen “stanarima”. Ovakve investicije su od esencijalne važnosti za našu privredu. Objektivno, u prethodne četiri godine realizovali smo mnoge projekte, na koje su gradjani Čačka dugo čekali, a koji su bili do 2016. nezamislivi. I to je naš najveći uspeh, postigli smo ga timskim radom i uz veliko razumevanje ljudi koji vode našu državu.

Parezanović izdvaja tri projekta za koje smatra da će biti u fokusu u naredne dve do tri godine. U oblasti zdravstva najznačajnija je rekonstrukcija i dogradnja Opšte bolnice, a njena prva faza, kako navodi, trebalo bi da bude započeta naredne godine:

Realizacija ovog projekta biće najznačajniji dogadjaj za čačansko zdravstvo od 4. marta 1980. godine, kada je otvorena nova bolnica. U ovoj godini smo očekivali i nabavku novog skenera i magneta, korona je poremetila planove, ali od njih nećemo odustati. Veliki izazov će biti i stručni kadar, jer smo desetak godina imali prazan hod, pa će, svakako, i smena generacija u oblasti zdravstva biti bolna. Mnogi iskusni lekari idu u penziju, a oni koji su zaposleni u poslednjih pet godina još uvek nisu stasali. U aprilu je država zaposlila sve lekare sa biroa i to je zalog budućnosti.

Parezanović navodi da ideja dogradnje objekta Fakulteta tehničkih nauka i nabavke nove opreme postoji jako dugo i da je konačno došlo vreme da bude i realizovana:

Uspeli smo ovu temu da nametnemo prilikom otvarawa NTP-a. Fakultet tehničkih nauka je izuzetno važna visokoobrazovna ustanova. Realizacijom ovog projekta stekli bi se uslovi da se podigne kvalitet izvodjenja nastave i privuku novi studenti, a to predstavlja i direktan podsticaj privrednom razvoju, posebno kada je reč o IT sektoru. Imamo više od 50 IT firmi u Čačku koje posluju dobro. Ono na čemu ću posebno insistirati jeste potreba za otvaranjem novih tržišta i povećanjem izvoza IT usluga i tu nam je neophodna velika podrška Vlade Srbije. Jačanjem ovog sektora doći ćemo do većeg broja bolje plaćenih radnih mesta i bila bi šteta da ne iskoristimo taj potencijal.

Izgradnja fabrike za prečišćavanje otpadnih voda sa proširenjem kanalizacione mreže je, kako ističe Parezanović, treći važan projekat, planiran za narednu godinu:

Sve dok se otpadne vode izbacuju u reke bez prečišćavanja, nećemo imati zdravu životnu sredinu. Кao članu Odbora za zaštitu životne sredine, problem zagadjenja Morave biće na vrhu liste prioriteta! Moramo ga rešavati sistemski, izrada projekta koji bi trebalo da pruži adekvatno rešenje privodi se kraju i, uz dobru komunikaciju sa Agencijom za zaštitu životne sredine i resornim ministarstvom, očekujem da će ovaj problem u doglednom vremenskom periodu konačno biti razrešen.

Biljana Jakovljević, član SNS od 2016. godine, po prvi put narodna poslanica, kaže da je veoma raduje što je postala deo tima koji je dobio poverenje i podršku gradjana Srbije da kroz rad u republičkom parlamentu i skupštinskim odborima ostvari najbolje rezultate za narod i zemlju.

Foto: Privatna arhiva

Poslanički mandat doživljavam jednako svom primarnom poslu, trudiću se da predanim radom postanem najbolja spona Grada Čačka i Republike, imajući uvek u vidu interese i dobrobit Čačana. Smatram da jedino od gradjana možemo da saznamo sa kakvim se problemima suočavaju i koji su njihovi prioriteti, tako da će terenski rad za mene biti najbolji putokaz na koje probleme da se usredsredim“ – ističe Jakovljević.

Član je odbora za rad, socijalnu zaštitu, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva i zamenik člana u Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, kao i Odboru za dijasporu i Srbe u regionu. Кako ističe, odbori u čijem će radu učestvovati imaju veze sa strukom i poslovima kojima se bavi, tako da je sigurna da će moći da pruži veliki doprinos u navedenim oblastima:

U oblasti socijalne zaštite, trudiću se da predstavim probleme sa kojima se suočavaju korisnici socijalne pomoći i osobe sa invaliditetom, u cilju unapredjenja kvaliteta njihovog života. Moram da pohvalim Čačak koji je pre pet godina medju prvim gradovima u Srbiji prepoznao značaj usluga socijalne zaštite “pomoć u kući”, “lični pratilac deteta” i “personalna asistencija”, za koje opredeljuje značajna finansijska sredstva. U svom radu zalagaću se da svako kome je neophodan krov nad glavom i osnovni uslovi za egzistenciju ostvari to pravo, jer smatram da naš grad ne sme da ima nezbrinute ljude.

Кao dobar poznavalac stanja u prosveti i problema sa kojima se suočavaju učenici i zaposleni, Biljana Jakovljević kaže da će se zalagati za proširenje kapaciteta u Domu učenika, jer mnogi djaci dolaze iz manjih sredina na školovanje u Čačak, pa su, zbog manjka slobodnih mesta, prinudjeni da mnogo dragocenog vremena i novca svakodnevno troše na putovanje. Osim toga, usredsrediće se da oživi ideju da Čačak postane univerzitetki grad, jer veliki broj učenika srednjih škola izražava želju da školovanje nastavi u svom gradu.

U odboru za Srbe u dijaspori i regionu zalagaće se za interese Srba na Кosovu i Metohiji, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na svakom mestu gde je potrebno zaštititi interese i prava našeg naroda.

Jakovljević ističe značaj saradnje sa gradskim rukovodstvom i gradonačelnikom Todorovićem, jer “jedinstvo iskustva, znanja i nove energije donosi kvalitet više na putu pronalska najadekvatnijih rešenja za probleme sa kojima se suočavaju Čačani”.

1 KOMENTAR

  1. Zanima me kada cete se setiti da isplatite ne zaposlene porodilje jer cekamo vec 4meseca.Ja ne znam sta vam je prioriitet,ali kada smo izlazili na glasaanje bilo je ono ‘ZA NASU DECU’.Da mozda samo za vasu jer nasa deca nisu clanovi SNS.Molimo vas da nas vec jednom proglasite prioritetima

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име