Milionska ulaganja za Ovčarsko-kablarsku klusuru, turistički biser Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je radove u Ovčar Banji kao i čišćenje jezera Međuvršje. Obilasku je prisustvovala i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Predsednica Vlade je istakla da je zadovoljna radovima, koji će, kako se nada biti završeni do oktobra.

„U Ovčarsko-kablarsku klisuru nije se ulagalo preko 60 godina. Krajem septembra ili početkom oktobra moći ćemo da posetimo rekonstruisanu železničku stanicu u Banji, novo pristanište na jezeru Međuvršje, novi trg, amfiteatar, a radi se na otvaranju prirodnjačkog centra. Takođe treba da završimo prvu fazu autoputa ka vidikovcu na Kablaru. Jedan od najvećih projekata je izmuljavanje jezera, sada ga samo čistimo od trave i trske. U prvih sedam dana u čišćenju je izvađeno je 70 tona, ali nismo došli ni na pola puta, jer je ovo je prvi put da se jezero čisti”, rekla je Brnabić.

Ministarka turizma Tatjana Matić rekla je da je Zapadna Srbija jedna od najposećenijih turističkih destinacija u zemlji.

„Ova regija Srbije privlači najviše turista, koju je posetilo preko 500 hiljada ljudi, od toga je 200 hiljada bilo samo u Ovčarsko-kablarskoj klisuru. Ove godine izdvojili smo 35 miliona dinara za uređenje trga u Ovčar Banji i partera na pristaništu jezera Međuvršje”, kazala je Matić.

Irena Vujović, ministarka turizma, naglasila je značaj ulaganja Vlade u zaštićena područja, od čega je 22 miliona otišlo u ovaj predeo Ovčara i Kablara.

„Zahvaljujući podršci Vlade usvojena je odredba koja predviđa proširenje zone zaštite predela na 4.900 hektara zone zaštite u Ovčarsko kablarskoj klisuri, u odnosu na prethodne 2.000.”

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naveo je da su u toku radovi na pristupnoj saobraćajnici, a da će se raditi i dva parkinga.

On je dodao da su izdvojena sredstva i za izgradnju rehabilitacionog centra u Ovčar Banji, a da će do kraja godine biti završena i projektna dokumentacija.

IZVOR: Reflektor

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име