Ministarka Tanasković: Čačak nastupa poprilično aktivno i agresivno kad je u pitanju poljoprivreda

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tansaković je, sa saradnicima, u petak 7. aprila, posetila Čačak i sastala se sa gradskim rukovodstvom, na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem. Cilj posete bio je razgovor sa predstavnicima lokalnog rukovodstva o saradnji sa ministarstvom, budućim ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju i upoznavanje sa čačanskim potencijalima.

 

Gradonačelnik je zahvalio ministarki na poseti, tokom koje je obišla kompaniju „Moka“, Institut za voćarstvo, kao i kanal za navodnjavanje Parmenac – Katrga, ističući da je veoma zadovoljan što je izrazila želju da čuje o poljoprivrednim potencijalima Čačka, ali i prerađivačkoj prehrambenoj industriji, koju je danas „predstavila“ kompanija „Moka“.

„Očekujemo nove podsticaje za poljoprivrednike, pored onih koji već postoje. Grad Čačak je u prethodnih sedam godina tri puta povećao budžet za poljoprivredu, kroz direktno subvencionisanje različitih programa, ali i sve ostalo što je neophodno da bi poljoprivrednici opstali, kao što je uređenje seoske infrastrukture“ – rekao je Todorović.

Ministarka Tanasković je tokom posete „Moki“ naglasila da je prerađivačka industrija jedan od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji.

„Benefiti su višestruko veći, ako na inostrano tržište izvezete gotov proizvod, a ne sirovinu. Porodična kompanija iz Čačka na najbolji način pokazuje da je to i te kako izvodljivo. Tu je naš potencijal, preradom i sinergijom nekoliko komponenata dobijamo finalni proizvod, koji je konkuretan, kako na evropskom, tako i na svetskom tržištu“ – rekla je ministarka Tanasković, dodajući da je jako važna aktivnost lokalne samouprave kada je u pitanju razvoj poljoprivrede na lokalnom nivou.

„Drago mi je što sam posetila Čačak, koji nastupa poprilično aktivno i agresivno kad su u pitanju mnogi projekti iz oblasti poljoprivrede. Velika ulaganja opredeljena su iz lokalnog budžeta, a naš cilj u narednom periodu jeste da kroz različite subvencije poljoprivrednici ukrupne svoju proizvodnju do 50 odsto“ – rekla je Tanasković.

Od danas je aktivan i javni poziv za subvencije po hektaru, koji će trajati do 31. maja. Ministarka je pozvala sve poljoprivrednike koji ispunjavaju uslove da se prijave, ističući da se do sada 236.000 poljoprivrednih gazdinsatva registrovalo preko e-agrara što je, kako je rekla, dobar broj.

Nakon obilaska porodične kompanije „Moka“, predstavnici Ministarstva su posetili i Institut za voćarstvo, a na kraju i kanal za navodnjavanje Parmenac – Katrga, na LJubić keju. Gradonačelnik Čačka podsetio je da je za izgradnju kanala, čija je prva faza u završnici, iz Abu Dabi fonda dobijeno nešto manje od šest miliona evra.

„U planu je da Grad Čačak izgradi crpnu stanicu, koja će vrediti oko 90 miliona dinara. Na taj način će moći da se navodnjava oko 500 hektara plodnog zemljišta, ali i da se zaštiti stanovništvo LJubića od izlivanja voda“ – rekao je Todorović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име