Mladi i lokalna samouprava za bolji kvalitet vazduha

U Vršcu je od 4. do 6. novembra održan drugi po redu Youth4Air trening.

30 mladih iz Srbije, među kojima su 2 devojke iz Čačka, ujedno i aktivistkinje Kancelarije za mlade, Kristina Rajić i Elena Peruničić, razgovaralo je o javnim politikama, javnom zagovaranju i načinima da predstave i promovišu Deklaraciju o čistom vazduhu u svojim lokalnim zajednicama.

Na učesnicima je sada zadatak da organizuju diskusiju na ovu važnu temu sa donosiocima odluka, a sve u cilju izrade Akcionog plana za čistiji vazduh.

Podsećamo, nakon prvog treninga Kristina i Elena su postale ambasadorke za naš grad na ovom projektu i uz podršku Kancelarije za mlade sprovele su radionice na ovu temu gde su mladi Čačani imali priliku da iznesu mišljenje o problemu kvaliteta vazduha i da svojim konkretnim predlozima učestvuju u izradi Prve deklaracije o čistom vazduhu.

Pored ovog treninga, za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave organizovane su dve obuke pod nazivom „Razvoj kapaciteta i podizanje svesti za zaposlene u JLS u oblasti zaštite od zagađenja vazduha“ i “Aktivnosti JLS i lokalne politike u oblasti zaštite od zagađenja vazduha“.

Na ovaj način se obezbeđuje međugeneracijska saradnja i dobra osnova za zajedničko delovanje lokalne samouprava i mladih na polju očuvanja životne sredine i borbe za čist vazduh, pre svega.

Projekat „Škole za bolji kvalitet vazduha“ sprovodi Unicef u Srbiji uz podršku Kraljevine Norveške.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име