Narodni poslanici iz Čačka o položaju žena u društvu

Povodom Međunodnog dana žena, danas na gradskom trgu u Čačku organizovani su štandovi za prodaju cveća.

Narodni poslanici Skupštine Srbije Milica Dačić, Biljana Jakovljević i Dušan Radojević, iskoristili su ovu priliku da posete prodavce, ali i razgovaraju sa okupljenim građanima koji su bili raspoloženi za razgovor o svakodnevnim drustvenim temama.

Foto: Mediaportal

„Ovo je ujedno i dan kada se govori o položaju žena u društvu odnosno rodnoj ravnopravnosti. Ove godine su komentari pozitivniji jer je državno rukovodstvo na svim nivoima posvetio izuzetnu pažnju položaju dama u društvu. Jedan od ključnih preduslova za ostvarivanje demokratije je ujednačeno učešće žena i muškaraca u političkom životu. Činjenica je da većinu ministarskih fotelja, kao i premijersko mesto upotpunjuju dame, više od 40 odsto Parlamenta takođe čine dame.“ – rekla je Jakovljevićka

Foto: Mediaportal

„Medjunarodni dan žena, 8. mart. Dan kada svu pažnju posvećujemo damama, šaljemo im čestitke i tražimo idealan cvet za njih. Danas je i prilika da ih pitamo kako su, šta rade, šta misle i da li su zadovoljni statusom žena u društvu? Ovaj sunčani 8. mart smo upravo posvetili razgovorima sa ženama poljoprivrednicama, proizvodjačima cveća i njihovim iskustvima.“ – poručuje Radojević.

Pri parlamentu od 2013. godine funkcioniše i Ženska Parlamentarna mreža koja je formirana sa ciljem da podstiče žensku solidarnost, veće učešće žena u političkom životu i afirmaciju rodne ravnopravnosti.

Foto: Mediaportal

„Ovi vredni i marljivi prodavci dolaze, uglavnom, iz Mrčajevaca, Trbušana, Bresnice, Ježevice. Pazarila sam njihove prizvode, ali i razgovarala sa okupljenim građanima koji su bili raspoloženi da sa nama podele svoja mišljenja o svakodnevnim društvenim temama. Proizvođači cveća se baš kao i neki drugi delatnici nalaze u međuzavisnom položaju od pružaoca ugostiteljskih usluga koji trpe posledice pandemije u većoj meri, nego neki drugi sektori, ali ne kriju zadovoljstvo današnjim danom. Sa nekima smo dogovorili i posete domaćinstvima u narednom periodu.“ – poručila je Dačićka i dodala;

„Ovo je ujedno i dan kada sagledavamo položaj žene u društvu odnosno na kom je mestu i u kakvim uslovima živi žena danas u Srbiji, ali se i sećamo svih hrabrih žena koje su dale doprinos borbi za ženska, ljudska prava.Ipak, saglasno trenutku danas najbitniji je doprinos koji žene daju borbi protiv korona virusa, spašavajući nebrojene živote, i zato hvala svim lekarkama i medicinskim sestrama, kao i ženama koje na bilo koji način doprinose ovoj borbi.“ – zaključuje ona.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име