O kvalitetu vazduha; Čačak nije najzagađeniji grad u Srbiji

Град Чачак је у претходних неколико дана забележио повећање загађености ваздуха у одређеним временским интервалима током дана. Ради се о сатним концентрацијама, а оно што је битно напоменути јесте да, наслови да је град Чачак најзагађенији град, доводе суграђане у заблуду. Права слика квалитета ваздуха у Чачку добија се на годишњем нивоу, а према тим подацима наш град није у категорији најзагађенијих.

Разлози за повећање загађења ваздуха које се појавило у претходном дану везују се за атмосферске прилике, повећану фреквенцију саобраћаја и индивидуална ложишта. Град Чачак је међу градовима са највећим бројем аутомобила по глави становника, такође, само на градском подручју имамо 11.400 домаћинстава са индивидуалним ложиштима, не укључујући она која користе гас за грејање. Овом приликом још једном обавештавам суграђане да је у току јавни позив за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова који спроводи Град, а позив је отворен до 31. децембра. Не смемо заборавити ни на климатске промене. Данас је 21. децембар, а температуре које се бележе су изнад просека за ово доба године, а о снежним падавинама и да не говоримо.

Проблем квалитета ваздуха је глобални проблем и наша заједничка брига, сходно томе градско руководство не бежи од проблема већ се труди да предузима мере које ће обезбедити квалитетнији ваздух у нашем граду. Драго ми је што су животна средина и квалитет ваздуха у фокусу јавности. Некада то није ни могао бити случај, пошто је пре 11 година Западна Србија била долина гладних, а високе концентрације бележила је само незапосленост. Људи су остајали без посла због затварања бројних фабрика и сушта егзистенција је била на првом месту. Тада нисмо имали прилику да знамо какав је ваздух с обзиром да, нажалост, није ни било адекватног мониторинга. Данас, јединственим системом мониторинга квалитета ваздуха успостављена је државна и локална мрежа мерних станица и мерних места за фиксна мерења нивоа загађујућих материја у ваздуху. Државну мрежу у непосредном окружењу града Чачка, чине четири станице за аутоматско мерење квалитета ваздуха и мерно место „Путеви“, Улица 600 бр.2 – Саобраћајна зона, док локалну мрежу мерних места чини мерно место „Коста Новаковић“ – Централна урбана зона град.

Marjana Petronijević, pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine

Сва мерења, обрада и анализа података, обавља се у акредитованој лабораторији Завода за јавно здравље Чачак, коришћењем акредитованих метода за мерење загађујућих материја. Грађани морају знати да је ово заједничка битка. Примера ради, у Паризу се ставља вињета у зависности од типа мотора и загађења које проузрокује, улаз у центар Лондона се плаћа, док су мере на истоку још драстичније. Сви морамо предузети одговорност и мере у циљу смањења загађења ваздуха. Град Чачак заиста озбиљно приступа овом проблему о чему сведоче бројне мере које су предузете у циљу смањења загађења, од којих су неке:

– Програмска, континуирана контрола и систематско праћење стања квалитета ваздуха на територији града Чачка, праћење параметара загађености ваздуха у односу на граничне и толерантне вредности нивоа загађујућих материја. Град Чачак издваја 3.189.180 динара за ове мере које спроводи Завод за јавно здравље града Чачка

– Информисање јавности и јасне препоруке за поступање у режимима повећаног загађења ваздуха

– Идентификација извора загађења, ризика и анализа утицаја одређених извора на загађивање ваздуха

– Предузимање превентивних мера у сегментима значајним за заштиту ваздуха од загађивања и сагледавање утицаја предузетих мера на ниво загађености ваздуха.

Такође, у претходних пет година престале су са радом:

– Мазутна котларница СУД капацитета 2×500 КW, за грејање Суда и МУП-а

– Мазутна котларница Богићевићева 1 капацитета 700 KW, за грејање Богићевићеве 1,3,5 и 7 и Жупана Страцимира

– Котларница на нафту ОШ „Вук Караџић“ 2×400 KW за грејање ове школе, Техничке и Музичке школе

– Котларница на угаљ Агрономски факултет 2×350 KW за грејање овог факултета

– Котларница на угаљ Технички факултет 2×1000 KW за грејање Факултета техничких наука

У претходних пет година проширене су постојеће или стављене у рад:

– Котларница Агрономски факултета капацитета 3 MW на гас која греје ОШ „Вук Караџић“, Музичку школу, Техничку школу, Агрономски факултет и Факултет техничких наука укупне површине 22500 м2

– Проширење нове котларнице Агрономског факултета са 3 MW на 6 MW

– У току је изградња контејнерске гасне котларнице у Машинско-саобраћајној школи 1,2 MW

У претходних пет година извршене су реконструкције постојећих котларница:

– Реконструкција котла од 10 MW у Градској топлани (замена котловских цеви)

– Реконструкција бојлерског дела великог котла од 35 MW у Градској топлани

– Уградња новог горионика на котлу ЛОСС од 5 MW на котларници Љубић кеј

У току је усвајање Плана квалитета ваздуха за период од 2023. до 2027. године који предвиђа бројне мере за унапређење квалитета ваздуха у граду Чачку. Неки од кључних циљева су нам свакако ревизија генералног урбанистичког плана града Чачка, унапређење локалног регистра извора загађења, топлификација и гасификација делова града, коришћење обновљивих извора енергије, унапређење стања енергетске ефикасности објеката, унапређење мониторинга, едукација становништва и запослених, смањење аерозагађења пореклом из топлотних постројења, ложишта, саобраћаја, пошумљавање и озелењавање, као и бројни други циљеви и припадајуће мере. Радимо и на унапређењу система информисања грађана о свим битним еколошким темама, укључујући и квалитет ваздуха.

 

Марјана Петронијевић,

Помоћница градоначелника за заштиту животне средине

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име