Odbornici raspravljaju o 109 novih naziva ulica na narednoj sednici gradske Skupštine

ČAČAK – Komisija Skupštine Grada Čačka je predložila da 109 ulica zasad obeleženih brojevima, bude nazvano po događajima, geografskim pojmovima, istorijskim i epskim ličnostima, domaćim i svetskim piscima, glumcima, naučnicima.

Neke ulice će poneti i imena Čačana koji su, po oceni komisije, zaslužili da budu upamćeni.

Ukoliko predlog prihvate odbornici na narednoj sednici gradske Skupštine, ulicu će dobiti rođena Čačanka Verica Barać (1955-2012) bivša predsednica Saveta za borbu protiv korupcije od 2003. do 2012 godine. Komisija je obrazložila da je Baraćeva „dala nemerljiv doprinos borbi protiv korupcije i borbi za ljudska prava, toleranciju i demokratiju u Srbiji”, prenosi Beta.

Čačanska udruženja ratnih vojnih invalida svih ratova i porodica poginulih boraca iz tog grada predložili su, a Skupštinska komisija prihvatila, da sedam ulica nose imena Čačana poginulih u ratovima 1990-ih godina širom Jugoslavije, a da 13 ulica nosi imena nosilaca ordena Krađorđeve zvezde iz Čačka, učesnika Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Među novim nazivima ulica su i Bate Živojinovića, Bate Paskaljevića, Žanke Stokić, Mije Alkesića i Bate Stojkovića.

Desanka Maksimović, Branko Ćopić, Danilo Kiš, Milorad Pavić, Mika Antić, Dostojevski, Šekspir, Dante, Puškin, Maksim Gorki, Lav Tolstoj i Sergej Jesenjin takođe će dobiti po jednu ulicu, na predlog Ministarstva državne uprave. Čačanska komisija je tom spisku dodala Branka V. Radičevića, rođenog u Čačku.

Dve čačanske ulice nosiće imena Alberta Ajnštajna i Alfreda Nobela, a jedna nemačkog kompozitora Betovena.

Komisija je prihvatila predlog Ministarstva državne uprave za nazive 83 ulice, dok je za nazive ostalih ulica, po ličnostima koje su rođene i živele u Čačku, usvojila predloge mesnih udruženja.

2 KOMENTARA

  1. Ne zahvalnici jedni… Sram vas bilo. A gde je ulica Sonje Savic?! Lepo vam je da izlozbe punite njenim nagradama. Cela kuca vam je ostavljena…znate vi odlicno. Ne zahvalnici….

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име