Odustali od bojkota? SZS: Voleli bismo da su izbori na jesen ali može i 21. jun

EKSKLUZIVNO Đilas, Sergej i Tadić na tajnom sastanku razgovarali o IZLASKU NA IZBORE, neki iz SzS se potpuno slažu, a evo ko je jedini DOSLEDAN BOJKOTU

Sastanak lidera Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i prvog čoveka Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića održan je pre dva dana u Beogradu, saznaje nezvanično „Blic“.

Kako kaže naš izvor blizak ovoj trojci, tema sastanka bili su parlamentarni izbori.

„Sastanak je zakazan pre određenog vremena, a nakon što je Trifunović najavio izlazak na izbore. Bio je to opušten prijateljski razgovor koji je trajao dva-tri sata“ – kaže naš izvor.

Nije bilo, tvrdi, velikih pretenzija ni odluka, već je svako od sagovornika rekao šta misli na tu temu.

Može i 21. juna

„Saglasili su se da bi septembar bio bolja opcija za izbore, ali da svakako razmišljaju i o izlasku na izbore 21. juna. Ostalo je da svako priča sa svojim timom, pa da se opet sastanu i eventualno odluče šta im je činiti“ – navodi isti sagovornik.

Kako objašnjava, ideja oko koje se Đilas saglasio s Tadićem je da se formira velika Demokratska stranka, ali kako je do izbora ostalo malo vremena, moralo bi da se sačeka da oni prođu.

Zanimljivo je da sastanku nisu prisustvovali ni lider demokrata Zoran Lutovac ni predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Obradović za izlazak

Kako nam objašnjavaju dobro upućeni, jedna ideja oko koje se razgovara jeste da DS, SDS, SSP i PSG budu jedna kolona, građanska i proevropska, i u njoj se ne bi našle Narodna stranka i Dveri.

Izvor „Blica“ kaže i da su Đilas i Trifunović, nakon sastanka s Tadićem, razgovarali i sa Boškom Obradovićem.

„Obradović je veoma odlučan da na izbore treba da se izađe, ali to nije nikakav novi stav, on već dugo tako razmišlja“ – navodi dobro upućeni izvor blizak lideru Dveri.

Kako saznajemo iz Narodne stranke, ta organizacija ostaje pri ranijoj odluci da se na izbore ne ide, jer osim što po njihovom mišljenju nema fer uslova, obavezuje ih i ranije doneta odluka.

„Znali smo od početka da bi ovako nešto moglo da se dogodi i da pojedini prekrše odluku o bojkotu. Kako sada da objasnimo biračima da su se uslovi naprasno stvorili i da odustajemo od svega o čemu smo mesecima pričali“ – kaže izvor našeg lista iz Narodne stranke.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, potvrdio je naša saznanja da je ta stranka donela odluku o bojkotu i da je neće menjati za junske izbore.

„Uslovi za izbore su danas posle vanrednog stanja daleko lošiji nego u momentu kada smo doneli odluku o bojkotu izbora, jer ne postoje elementarni uslovi za održavanje fer izbora u Srbiji“ – navodi Aleksić.

Lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović juče nisu odgovarali na pitanje „Blica“ da li preispituju odluku o izlasku na izbore. Ni Boško Obradović, lider Dveri, nije bio raspoložen da govori o ovoj temi.

Izbori 21. juna, u maju bez skupova u zatvorenom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 21. juna biti održani parlamentarni i lokalni izbori. On je nakon sastanka sa predstavnicima stranaka koje su najavile učešće na izborima rekao novinarima da su razmenili stavove o svemu što su radili u prethodnom periodu i razgovarali kako da se na najbolji način, poštujući Ustav i zakone, izađe na izbore. Prema njegovim rečima, prihvaćena je ideja nekih stranka koje su tražile više vremena, tako da će parlamentarni i lokalni izbori biti održani 21. juna.

„Prilično je izvesno da u maju neće biti skupova, svakako ne većih skupova i ne u zatvorenom prostoru. U junu ćemo čekati mišljenje epidemiologa i neki od nas se nadaju da će biti moguće da tada imamo skupove. Moguće da ih bude. U svakom slučaju, to neće zavisiti od nas, već od nivoa epidemije“ – rekao je Vučić

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име