Oglasio se JKP „Komunalac“ povodom deponovanja smeća na lokaciji SD „Prelići“

U našu redakciju je stiglo saopštenje JKP „Komunalac“ koje prenosimo u celini:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST O DEPONOVANJU SMEĆA NA LOKACIJI SANITARNE DEPONIJE “PRELIĆI”

Kako je objavljena informacija da se određena količina smeća deponuje na lokaciji Transfer stanice “Prelići”, dužni smo da ukažemo na problem i objasnimo neophodnost ovakvog postupka.

Naime, kao javno preduzeće čija je osnovna delatnost iznošenje i deponovanje smeća na teritoriji grada Čačka, prioritet je nesmetano funkcionisanje sistema pražnjenja posuda sa otpadom i deponovanje, preko Transfer stanice “Prelići”, na deponiju “Duboko”. Kada se pojavi problem u ovom sistemu, uvek se traži rešenje koje će najmanje uticati na korisnike naših usluga.

Od ponedeljka 8.02.2021. godine otpad, od strane JKP”Duboko” odvozi samo „solo“ kamionima, bez prikolice, što je duplo sporiji način odvoza otpada sa Transfer stanice Čačak na deponiju „Duboko“. Uobičajeno je da dnevno ide 14 do 16 „abrol“ kontejnera od po 32 m3 dnevno, a poslednjih par dana odlazi samo 7 do 8, pa smo prinuđeni da vršimo istovar otpada na plato Transfer stanice. Ovo je odobreno od strane generalnog direktora JKP“ Duboko “ Momira Milovanovića i izvršnog direktora Nedeljka Milosavljevića, preneto upravniku TS Radojici Vuloviću i JKP „Komunalac“. Juče nam je iz JKP “Duboko” javljeno da su im dve „abrol“ prikolice neispravne i da očekuju da poprave za 2 do 3 dana. Takođe, kažu da imaju dodatni problem kvara sa dva kamiona i da se nadaju brzoj popravci.

Nisu dali nikakav stav da li ovi problemi imaju veze sa transportom otpada sa Potpećkog jezera.
Juče, u utorak 9.02.2021. godine, do 1500 časova, na gornjem platou Transfer stanice smo bili prinuđeni da deponujemo oko 20 tona otpada i oko 25-30 tona na donji prostor. Takođe, svi trenutno raspoloživi rolo kontejneri za „mokri“ otpad su puni. Urgirali smo više puta ovih dana da se stanje hitno popravi i ukazivali na problem loše otpreme otpada. Ovo nije prvi put da JKP Duboko kasni sa dostavom rolo kontejnera. Sličan problem se pojavio više puta u toku prošle godine.

Narednih dana očekujemo stabilizaciju odvoza otpada od strane JKP Duboko.
Vozila JKP Komunalac ne smeju ostati neistovarena, moraju ići na teren i prazniti kontejnere. U protivnom, naša radna jednica „Čistoća“ bi kasnila sa odvozom otpada sa terena, kontejneri ostali puni, što je nedopustivo, posebno u uslovima prisutne epidemije. Dodatna posledica su znatno uvećani troškovi rada, ometanje rasporeda i procesa rada, kao i veliko naprezanje naših radnika i vozila. Takođe, JKP „Komunalac“ će sve učiniti da građani Čačka ne osete posledice ovih problema.

Moramo izraziti bojazan da bi situacija mogla biti alarmantna, ukoliko u JKP”Duboko” vrlo brzo ne iznađu zadovoljavaljjuće rešenje.
JKP „Duboko“ mora učiniti ne samo dodatni napor, već sve raspoložive snage usmeriti da se ovaj problem hitno reši, tim pre što smo na ovo više puta ukazivali. Ukoliko ne mogu sami rešiti problem, smatramo da je potrebno da pomoć drugih JKP, osnivača ili viših nivoa vlasti. Ali problem ne smeju „gurati pod tepih“ jer bi posledice mogle biti nesagledive.
JKP “Komunalac” Čačak

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име