Основна школа “Прељина“ прославила 153. рођендан!

Прошло је много година од овог важног документа који је упућен тадашњем министарству.

МОЛБА НАЧЕЛСТВА ОКРУГА РУДНИЧКОГ МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ:

„Господину Министру Просвете и Црквених Дела“

Општина Прељинска у Моравском Срезу узела је од Јакова Раковића и Стевана Шеварлије, из Прељине, стару меанску зграду, која постоји у Прељини код Среске куће, у намери да у овој отвори наново школу, па је молила да јој се ово одобри и да се учитељ за ову школу одобри и да се учитељ за ову школу постави.
Зграда ова добра је и по све за школу удобна, јер има једну велику собу која ће се употребити за школу, две собе за преноћиште ђака, и опет две собе за учитеља, а поред свега овог под истом подрум; но само треба да се у нечему репарира за коју цијељ има 15 дуката сесарских добровољног прилога, која се репарација може за десетину дана извршити.
У саопштењу наведеног Начелства Округа Рудничког част има замолити Господина Министра, да он изволи одобрити да се ова школа отвори, па за исту и учитеља што пре поставити, а за време док учитељ дође, имајућа репарација на овој згради извршиће се, и све што је за школу потребно набавити. Према томе што је општина ова доста велика, и опет према томе што је на сред среза, и на по све удесном месту имаће свагда преко 30 ђака, тим пре, што у Моравском срезу има до 4.000 пореских глава, а нема више него три школе.
№ 7408 Начелство Округа Рудничког Помоћник
9. Октобра 1869.г М.Н.Сарић
У Г. Милановцу Секретар Живан К. Јовановић

На нашу велику срећу, већ наредне 1870. године отвара се школа у Прељини. Данас са великим поносом славимо њен 153. рођендан. Прешла је дуг пут од старе меанске зграде, до данас. Данас је лепа, савремена, модерна, окружена зеленилом, пространа. Поносна и горда мами погледе случајних пролазника. Мудрост јој дају и 153 лета које слави, али она није стара, сваке године је све млађа, шаренија и лепша. Сваког септембра, када се зачује школско звоно, она постаје поново весела и раздрагана, као деца која јуре њеним учионицама и ходницима.

Зато смо данашњи рођендан прославили кроз игру и вршњачко дружење. Данас је у Школи организован Спортски дан. Дан у коме ће свако дете наћи своју омиљену игру. Летеле су лопте, вијаче, прескакале се препоне, скакало у џаку. Чуло се навијање, цика и вриска и наравно пуно смеха. Старији ученици наше школе су у духу озбиљних спортиста организовали турнир у фудбалу и одбојци. Било је то фер-плеј такмичење, навијање и дружење.
Отварајући данашњу свечаност директор школе Радојле Чоловић је истакао да је игра најважнија у одрастању сваког детета. Да кроз игру дете шири љубав и толеранцију, учи да воли друга, природу, породицу и школу. А наш најважнији задатак је да деца расту у здравој и сигурној средини.

Спортски поздрав од ученика и радника Основне школе „Прељина“!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име