Otkud wc šolje na Gradskom trgu?

„Skulpturalni objekti „Beskonačni stub“ i „Četiri vode“ umetnika Branislava Nikolića, sastavni su deo zajedničke izložbe Žolta Kovača i Branislava Nikolića „Preživeti rad“, koja je otvorena u četvrtak 12. decembra u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u 18.00 sati.

S obzirom da su ovi radovi postavljeni u javnom prostoru, dozvoljavaju slobodu čitanja, ne samo stručne, već i najšire javnosti, kao i svako drugo delo savremene umetničke produkcije.
Nagrada publike je ustanovljena na 2. Memorijalu Nadežde Petrović (1962) kao izraz namere Galerije da u svoj program uključi publiku i lokalnu javnost. U sasvim slobodnom odnosu prema izloženim radovima publika glasanjem pokazuje šta od savremene likovne i vizuelne produkcije, sažete u izložbu Memorijala, najpotpunije zadovoljava njen izbor.

Navedena Nagrada podrazumeva samostalnu izložbu laureata, a dobitnici te nagrade do sada su bili neki od naših najznačajnijih umetnika:
Vladimir Veličković, Dušan Otašević, Edo Murtić, Vladimir Dunjić, Uroš Đurić, Mihailo Đoković Tikalo… i Nevena Hadži Jovančić koja je nedavno imala izložbu u Galeriji.
Koliko je ukus publike izgrađen najbolje pokazuje podatak da se njeno mišljenje često poklapa sa stavom stručnog žirija.
Dobitnici Nagrade publike na 27. Memorijalu Nadežde Petrović (2014) Žolt Kovač i Branislav Nikolić su renomirani umetnici čiji su umetnički radovi u duhu sociološke analize i kritički angažovane umetnosti (Kovačeva Konferencija društvenih grupa i Nikolićeva Sekundarna arhitektura), osvojili velike simpatije publike. Samostalna izložba „Preživeti rad“ podržana je, ne samo od strane Grada Čačka, već projektno i od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.“

Foto/tekst: Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačak
Izvor: 032 info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име