Otvoren prvi Pravoslavni muzej u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, veoma retki eksponati čine jedinstvenu postavku (FOTO)

Danas je u Čačku svečano otvoren Muzej hrama Vaznesenja Gospodnjeg, kao prijemno – izložbeni salon u kome se nalazi stalna riznička postavka hrama. Ovoj svečanosti prisustvovao je ministar kulture Nikola Selaković.

„Čačak je dobio mesto susretanja pod blagoslovom crkve, sa izložbenim predmetima, kakva postoje svuda u svetu i predstavljaju odličan prostor susreta i diplomatije“ – rekao je dr Vuk Dautović, jedan od autora stalne postavke, pod nazivom „Riznica saborne crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku”, predstavljajući ovaj jedinstveni prostor ministru Selakoviću, sveštenstvu, predstavnicima gradskog rukovodstva i institucija kulture.

Muzej je urađen sa blagoslovom NJegovog Preosveštenstva Episkopa žičkog gospodina Justina, gde se nalaze najvrednije dragocenosti hrama Vaznesenja Gospodnjeg , koje svedoče o dugovekovnoj i bogatoj istoriji jedne od najstarijih parohijskih crkava u Srbiji. Ovaj svojevrsni izložbeni prostor služiće i kao prijemni salon za goste i delegacije koji posećuju Čačak.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naglasio je da je ovo još jedan dokaz da Vlada RS, Ministarstvo kulture i Grad Čačak, zajedno sa sveštenstvom, odličnom sinergijom obogaćuju i stvaraju duhovne vrednosti za budućnost.

„Sada, na neki način, krunišemo sve ono što nam je donela prva Nacionalna prestonica kulture. Nedavno je otvoren Etnološki muzej, sada stalna postavka našeg hrama Vaznesenja Gospodnjeg, a uskoro nas očekuje otvaranje Muzeja košarke. Nastavićemo da uređujemo kulturno-istorijske spomenike i ulažemo u naše ustanove kulture. Izuzetna je privilegija da jedan grad ima ovakav prostor, koji će da služi na čast svim hristoljubivim građanima Čačka, da mogu da ga koriste na sreću i spasenje“ – rekao je gradonačelnik Todorović.

Ministar kulture Nikola Selaković je istakao da izložba koja je sve danas okupila pokazuje bogatu istoriju, ne samo Srpske pravoslavne crkve u Čačku, već i istoriju grada nakon obnove državnosti u 19. veku.

„Ta istorija je prilično bogata, a kroz nju možemo da sagledamo i ulogu Srpske pravoslavne crkve, kako u izgradnji, očuvanju i unapređenju duhovnosti našeg naroda, tako i u očuvanju kulturne baštine srpskog naroda ovog kraja. Sve što se ovde vidi sačuvala je naša crkva i svi oni koji tvrde da je ona gušila ili sputavala razvoj kulture treba da posete svaki muzej, od muzeja SPC u Beogradu, pa do ovog novootvorenog u Čačku, da se uvere u nešto sasvim suprotno. Ovde se može videti istorijat crkve, ali je izložba prožeta nitom istorije čitavog našeg naroda“– rekao je ministar Selaković.

Projekat je urađen u sadejstvu hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku i Grada Čačka. Grad je finanasirao mobilijar, dok je crkva uredila prostor i izvršila konzervaciju eksponata. Eparhija žička je odštampala i finanasirala katalog autora protojereja dr Slobodana Jakovljevića i dr Vuka Dautovića, koji prati izložbenu postavku.

Najvredniji predmeti stalne postavke su rukopisna Jevanđelja iz 16. veka, štampani služebnik iz štamparije Vićenca Vukovića 1554. godine, ikona Bogorodice Odigitrije iz 16. veka, mitra Nikifora Maksimovića, ali i srebrni putiri, diskosi, koplja iz 19. veka…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име