Panel o skrnavljenja umetničkih radova u javnom prostoru

Panel diskusija „Savremena skulptura u javnom prostoru – između nagrade i skrnavljenja“ održana je u subotu u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ Čačak.
Učesnici okruglog stola bili su: prof. dr Irina Subotić, istoričar umetnosti, prof. dr Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti, kao i umetnici Branislav Nikolić i Žolt Kovač.

Foto: FB UG „Nadežda Petrović

Panel diskusiju je organizovala Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ Čačak povodom skrnavljenja umetničkih radova u javnom prostoru. Naime, umetničko delo „Beskonačni stub“ autora Branislava Nikolića izloženo u javnom prostoru na centralnom gradskom trgu u Čačku, u okviru izložbe „Preživeti rad“ oštećeno je krajem decembra 2019. godine. Ovaj rad, koji je izazvao veliku reakciju javnosti, uklonjen je usled oštećenja pre završetka izložbe. Slične situacije dogodile su se nedavno i u regionu (Hrvatska, Slovenija…).
Da li smo kao zajednica spremni da prihvatimo umetnički rad ako nam se ne dopada i zašto dajemo sebi za pravo da ga uništimo? Na ova i slična pitanja učesnici panela vodili su razgovor pokušavajući da razjasne ovakve društvene pojave.

1 KOMENTAR

  1. A KO GOSPODINU „UMETNIKU“ DAJE ZA PRAVO DA U CENTRU JEDNOG OZBILJNOG GRADA POSTAVI WC SOLJE???? KO? KOGA JE PITAO I KO MU JE DOZVOLIO??? SVOJU BOLESNU UMETNOST MOZE DA UZRAZAVA U SVOM KUPATILU, DVORISTU, GDE VEC ZELI, NE ZANIMA ME, ALI NE I U CENTRU GRADA!!!NE!! JA NE ZELIM DA MOJA DECA MOKRE CVOROVE DOZIVLJAVAJU KAO UMETNOST, NE ZELIM. MOZDA SU NJIHOVE VIZIJE SAMO NJIHOVE, ALI U CENTRU JEDNOG GRADA NE MOZE DA STOJI NESTO NEUKUSNO, NEKULTURNO STO RUZI NAS GRAD….!!!! E O TOME MOZEMO DA RAZGOVARAMO, I DA JE STAVE PONOVO, RUKU BIH PRUZILA ONOME KO JE RAZBIJE I SRUSI…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име