Parezanović: Agencija za zaštitu životne sredine da instalira uredjaj za merenje PM čestica u Čačku. Zlonamerni komentari i paušalna nagadjanja unose paniku

ČAČAK – Član Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije Marko Parezanović zatražio je od Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) da obezbedi uređaj za merenje suspendovanih (PM) čestica koji bi bio postavljen u Čačku.

Kako je naveo u objavi na svom Fejsbuk profilu, instaliranje ovog merača trebalo bi da dovede do relevantnih informacija o stepenu zagađenja vazduha u gradu na Moravi.

–“Ako se merač PM čestica nalazi u blizini zagađivača nivo PM čestica će biti visok. Ako je merač udaljen, nivo PM čestica će biti nizak. Da o ovoj temi ne bismo slušali različita nagađanja i neuke komentare zlonamernih pojedinaca i senzacionalističkih medija, zatražio sam od Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) da u najkraćem roku obezbedi PM uređaj za Čačak, kako bi nadležna institucija mogla objektivno da meri nivo suspendovanih čestica u vazduhu“ – kaže Parezanović.

On naglašava da su u pogledu zagađenja najsporniji zimski meseci, i to zbog, kako ističe, neadekvatnih sistema za grejanje i nedostatka padavina i vetra.

„Ako znamo da je grad Čačak prethodnih godina u široj gradskoj zoni ugasio na desetine kotlarnica koje koriste “prljave“ energente poput mazuta i uglja, možemo samo da zamislimo kakav je kvalitet vazduha bio u bliskoj prošlosti. Mi ne možemo da vratimo vreme i da to izmerimo, ali zato možemo u narednim godinama adekvatnim merenjem da analiziramo delotvornost mera koje grad primenjuje. U 2022. godini grad Čačak će biti jedan od retkih gradova u Srbiji koji će za grejanje javnih objekata koristiti isključivo prirodni gas. Individualni ložni sistemi su veći problem i za njihovu “tranziciju“ biće potrebno vreme i niz proaktivnih mera. Zato nam je između ostalog potreban PM uređaj, kako bi javnost imala prave informacije, a struka mogla da analizira efekte primenjenih mera“ – zaključio je Marko Parezanović.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име