Počela rekonstrukcija Virerove kuće, uskoro stalna etnografska postavka

ČAČAK – U okviru realizacije projekta “Čačak nacionalna prestonica kulture 2023“, počela je rekonstrukcija Hadžića (Virerove) kuće, nekada zgrade Gradske biblioteke u Ulici gospodar Jovanovoj.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, danas je sa saradnicima, posetio ovaj objekat, u kome će nakon rekonstrukcije, biti postavka Etnografskog muzeja.

Investiciju vrednu oko 22 miliona dinara finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja sa 19,6 miliona i Grad Čačak sa nešto manje od dva miliona dinara.

Inače, kuća je jedna od najstarijih u Čačku, izgrađena 1854. godine. Vladimir V. Hadžić bio je prvi vlasnik i graditelj kuće i jedan od najbogatijih žitelja Čačka tog vremena.

„Ovaj objekat za nas je veoma važan, prevashodno u kulturološkom smislu. Kroz vekove je menjao vlasnike, a početkom 20. veka kuća je pripadala Nemcu Zigmundu Vireru, koji je tada zakupio i pivaru Stevana Krena. Zbog toga se naziva i Virerova kuća. Sa terase ove kuće govorio je kralj Milan Obrenović, 1876. godine kada je dolazio u Čačak. Razumevajući potrebu širenja postojećih ustanova i zaštite spomenika kulture, Samoupravna interesna zajednica kulture Opštine Čačak, nekadašnji SIZ kulture, je 1977. godine otkupila kuću od vlasnika. Do pre nekoliko godina ona je pripadala Gradskoj biblioteci, ali izgradnjom nove zgrade za ovu kulturnu ustanovu došli smo do mogućnosti da ovaj objekat namenimo stalnoj etnografskoj postavci, na kojoj vredno rade naši etnolozi“ – rekao je Todorović.

Kako je istakla etnolog Snežana Ašanin, Narodnom muzeju je nedostajao prostor za etnografsku postavku, a obaveza radnika u kulturnoj zajednici jeste da se kuća sačuva za buduća pokolenja, adaptira i privede nameni. Prema njenim rečima, etnografska postavka podrazumeva predmete iz druge polovine devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka, eksponate koji su karakteristični za građanske porodice Čačka iz tog vremena.

„Želimo da predstavimo kako se živelo. Da predstavimo društveni život i običaje, sve što je obeležilo Čačak u tom periodu, a imamo šta da ponudimo“ – rekla je Ašanin.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име