Položaj LGBT osoba u Čačku zabrinjavajuć; 70% ispitanika ne podržava održavanje Parade ponosa

U sali Skupštine grada Čačka održana je konferencija na kojoj su predstavnici Krovne organizacije mladih Srbije izneli rezultate istraživanja o stavovima mladih Čačana prema LGBT+ zajednici. Jedan od ključnih zaključaka jeste da oko 70% ispitanika ne podržava održavanje Parade ponosa, a kao dominantni razlozi navode se vređanje religijskih uverenja i javnog morala.

U okviru programa „Srušimo četiri zida“ sprovedeno je onlajn istraživanje o stavovima mladih Čačana prema LGBT populaciji. Oko 580 učesnika ankete, starosti od 15 do 30 godina, od kojih su većina srednjoškolci i studenti, izrazilo je negativan stav prema jednakosti sloboda LGBT zajednice.

„Podatak koji nas najviše zabrinjava jeste da mladi u Čačku smatraju da držanje za ruke istopolnih parova u javnosti narušava njihova religijska uverenja i javni moral. Tu se zapravo vidi koliko je velika stigmatizacija LGBT osoba“, kaže učesnik projekta „Srušimo četiri zida“, David Šujdović.


David Šujdović

Oko polovine ispitanika smatra da LGBT zajednica narušava javni moral, a oko 60% ne smatra da bi LGBT osobe trebalo da usvajaju decu. Slični rezultati dobijeni su i u drugim gradovima.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici gradske vlasti, organizacija i institucija koje se bave mladima u Čačku. Razmotrene su mogućnosti da se ovakva statistika popravi i podstakne tolerancija mladih prema LGBT osobama.

„Smatramo da se to može postići afirmativnim odnosom donosioca odluka prema pravima LGBT osoba. Trebalo bi da svojim primerom lokalna vlast utiče na formiranje stavova mladih, kao i institucije koje se bave mladima“, istakao je Filip Vulović, koordinator projekta „Srušimo četiri zida“, ispred Krovne organizacije mladih Srbije.


Filip Vulović

Oko 7% populacije čine pripapadnici LGBT zajednice. Njihov položaj je zabrinjavajuć, jer izostaje podrška i razumevanje vršnjaka, posebno u manjim sredinama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име