Položeno cveće kod spomenika Vojvode Stepe Stepanovića

Vojvoda Stepa Stepanović rođen je 11. marta 1856. u selu Kumodraž kod Beograda.
Za oficirski poziv opredelio se posle petog razreda gimnazije.

U ratove od 1912. do godine ulazi sa činom generala. Za uspeh u operaciji svoje armije na Ceru 1914. godine dobija titulu vojvode.Vojvoda Stepa Stepanović se povukao iz aktivne službe u jesen 1919. godine. Predao je komandu i otputovao za Čačak. Poslednje godine posvetio je svojoj porodici, satima sedeo pod hladnjakom, ispod koga su bili njegov sto i stolica sa Solunskog fronta, uživao u voću i cveću koje je gajio u svojoj bašti i šetao pored Morave.

Savez potomaka ratnika Srbije koji nastavlja tradiciju obeležavanja oslobodilačkih ratova od 1912. do 1919. godine, svake godine, već čitavu deceniju, organizuje Dane Vojvode Stepe. Dani se održavaju u spomen rođendana velikog srpskog vojvode iz Prvog svetskog rata Stepe Stepanovića.

Udruženje potomaka ratnika Čačak u nedelju 14. marta 2021. god. položilo je cveće kod spomenika Vojvodi u centru grada.

Predsednik Udruženja Slobodan Čvorović rekao je pored spomenika:

„Srbija je u Prvom svetskom ratu ostala bez svakog drugog muškarca. Prema zvaničnim podacima, život je izgubilo 1 247 335 stanovnika, ili oko 27 odsto ukupnog broja, što do tada nije zabeleženo u istoriji ratovanja.“

U zemlji i inostranstvu, evidentirano preko šest hiljada srpskih vojničkih grobalja, a prema podacima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, srpska vojnička groblja sem na teritoriji Srbije nalaze se na teritoriji susednih zemlja, ali i širom Evope i severne Afrike: Grčka, Makedonija, Italija, Mađarska, Nemačka, Tunis, Francuska, Rumunija, Austrija Belgija, Bugarska, Alžir, Albanija, Češka i Slovačka, na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza.

Piše: Slobodan Čvorović

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име