Predavanje o Alchajmerovoj bolesti u organizaciji Crvenog krsta Čačak

ČAČAK – Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti danas je u čačanskom Crvenom krstu obeležen predavanjem dr Žane Erić i razgovorom sa starijim sugrađanima.

Interesovanje za prepoznavanje bolesti, načinu i mogućnostima lečenja kao i preventivnom delovanju da se bolest spreči, „odloži“ ili uspori bile su neke od podtema ovog veoma posećenog skupa koji su organizovale stručni saradnik Crvenog krsta RadaRadoš i prim.dr Nada Lazović, predsednica Upravnog odbora, u saradnji sa čačanskim Zavodom za javno zdravlje.

Dr Lazović je najavila da su ovakva okupljanja sugrađana veoma korisna i da interaktivna komunikacija omogućava da se razmišlja o novim rešenjima kako da se u svakodnevnom životu pomogne licima koja su obolela od ove bolesti kao i članovima njihovih porodica.

Foto: Crveni krst Čačak

Rada Radoš, koja se bavi socijalnom delatnošću u Crvenom krstu, navodi da je osnovni problem kako pomoći porodicama da dok obavljaju radne i druge aktivnosti pronađu odgovarajuću osobu koja bi na adekvatan način brinula o njihovim članovima porodice koje je ova bolest „zatekla“.

Za brigu o obolelima od Alchajmera potrebna su specifična znanja a samim tim nužne su edukacije koje bi pomogle onima koji brinu o bolesnom licu“ – navela je Radoš.

Alchajmerova bolest je najčešći uzrok demencije kod starijih osoba, koja pogađa 55 miliona ljudi, prema podacima Međunarodne organizacije za borbu protiv Alchajmerove bolesti.

Nazvana je po doktoru Alojzu Alchajmeru. On je 1906. primetio promene u moždanom tkivu žene koja je umrla sa simptomima među kojima su bili gubitak pamćenja i problemi sa govorom.

Izvor: Morava info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име