Prvo izmena Zakona o izbeglicama, pa otkup stanova

Foto: 032info

Nakon usvajanja Izmena i dopuna Zakona o  izbeglicama, koje se očekuje na jesen, izbegla i prognana lica iz Hrvatskei BiH, koja žive u  naselju Košutnjak u Čačku moći će da podnose  zahteve za otkup  stanova. Ovo je najnovija  informacija iz Gradske stambene agencije koju  već dugo čekaju stanari ovih zgrada u koje su  se uselili 2008. godine. Na taj način biće rešen njihov dugogodišnji problem, odnosno  umesto plaćanja  zakupnine stanove će moći da otkupe po povoljnim uslovima i biće zadovoljni  s obzirom da su učestvovali u pregovorima,  kaže direktorka Gradske stambene agencije Brankica Jelić.

Da problem postoji oko otkupa stanova u  naselju Košutnjak, slaže se i direktorka  Gradske stambene agencije. Međutim, u momentu  kada su se izbegla i prognana lica useljavala  u stanove Zakon o izbeglicama nije tada postojao, već je donet kasnije kada su  stanari bili zakupci. Osim toga ovaj zakon nije predviđao međunarodne donacije, objašnjava  direktorka. U naselju Košutnajk izgrađeni su  stanovi u okviru prorama SIRP koji je  finansirala Vlada Italije. Ovaj program  realizovan je u Čačku i u još 6 gradova u  Srbiji. Izgrađeno je 10  objekata sa 102 stana koji su namenjeni izbeglim i prognanaim licima iz Hrvatske i BiH i jednom broju lokalnog  stanovniptva. Porodice su se uselile u  stambene jedinice pre 14 godina kada je  potpisan ugovor o zakupu. Od strane stanara  formiran je inicijativni odbor, kao i od predstavnika lokalne samouprave. Da reše  status kada su stanovi u pitanju obraćali su  se i pismeno i usmeno, kaže Jelić.

Jelić podseća da su po novom programu čija je realizacija započeta  prošle godine izbegla  i  prognana lica iz Hrvatske i BiH  mogla  su  da učestvuju na konkursu za  stanove na Ljubić keju. Nihova izgradnja je završena, u toku  je primopredaja, a nakon toga useljavanje. Korisnici SIRP programa bili su  pozvani da učestvuju na konkursu za stanove na Ljubić keju. Za one koji nisu učestvovali na konkursu na jesen će se rešavati njihovo  stambeno pitanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име