Radojević: Formirati stalne volonterske centre za podršku starim licima

Na Petoj vanrednoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije, pred poslanicima se našao Predlog zakona o izmeni i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Kako je u raspravi rekla ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević ove izmene bile su neophodne kako bi se rešio problem sa kojim se suočavaju oni koju su bili obuhvaćeni socijalnim programom Vlade za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju.

Tim povodom učešće u raspravi uzeo je narodni poslanik, Dušan Radojević i iskoristio priliku da podseti gradjane kako su penzioneri živeli pre, a kako žive danas.

„Nisu penzioneri zaslužili samo penzije koje će konstantno rasti i koje su danas redovne. To moram da naglasim, penzije su danas redovne i to je velika stvar. Kada smo mi bili tinejdžeri naši stariji sugrađani su imali problem sa tim što niti znaju kada će penzije, niti dali će ih uopšte biti. Država se zaduživala da bi penzije isplaćivala.“ – podsetio je Radojević.

On je se u svom govoru osvrnuo i na privremene volonterske centre koji su bili formirani za vreme pandemije korona virusa. Predložio je ministarki Kisić-Tepavčević da nadležno ministarstvo formira stalne volonterske centre za podršku starim licima.

„Ovim zakonom su se definisale još neke odluke koje će u velikoj meri olakšati život penzionerima, ali ne samo to, nego, uvažena ministarko, dao bih vam jedan savet ili predlog, da u narednom periodu pokušamo da pokrenemo ponovo volonterski servis pri Centrima za socijalni rad ili pri lokalnim samoupravama, jer su se pokazali kao dobri za vreme pandemije korona virusa“ – predložio je Radojević.

Podsećanja radi, u Čačku je za vreme pandemije korona virusa bilo formirano 11 centara za pomoć starijim od 65 godina. Tada je 7 000 najugroženijih penzionera dobilo pakete sa osnovnim životnim namernicama i hemijom, ali pored toga svim gradjanima preko 65 godina na raspolaganju su bili mladi volonteri koju su išli u nabavku, vršili dezinfekciju i pravili društvo.

Video prilog TV „Galaksija 32“ iz maja 2020.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име