Radojević: Usvajanjem Zakona o socijalnoj karti korisnici socijalne pomoći će lakše ostvarivati svoja prava

Predlog zakona o socijalnoj karti jedna je od pet tačaka Drugog vanrednog zasedanja parlamenta koje je zakazao predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. 

Tim povodom narodni poslanik Dušan Radojević je uzeo učešće u raspravi i pojasnio gradjanima šta se ovim zakonom postiže i kakvi su benefiti.

„Jedna od najvažnijih novina u ovom zakonu je formiranje jedinstvenog registra svih podataka naših sugrađana koji su nekada koristili ili podnosili zahtev za korišćenje prava iz oblasti socijalne zaštite. To će u mnogome koristiti da u narednom periodu kao ozbiljna država planiramo dugoročne strategije i lokalne akcione planove, kako bi na pravi način pomogli našim najugroženijim sugrađanima i onima kojima je pomoć neophodna.“ – rekao je Radojević.

Korisnici usluga iz oblasti socijalne zaštite će ubuduće moći lakše da ostvaruju svoja prava i automatski će im biti ažurirani svi podaci na osnovu kojih mi pripadaju odredjena prava. Neće više biti šetanja od šaltera do šaltera.

„Građani treba da znaju, da usvajanjem Zakonom o socijalnoj dobijaju mogućnost jednostavnijeg apliciranja za sredstva koja su im neophodna, i više neće imati problem sa tim da obilaze šaltere iz dana u dan, kao što je naprimer u slučaju kada treba da ostvare pravo na besplatne kilovate električne energije, ili da dobiju status energetski zaštićenog kupca. Sada će im to biti dosta lakše, jasnije, sada će biti upoznati sa tim i automatski će dobijati informaciju o tome i moći će lakše da apliciraju i da koriste te benefite ovog novog zakona.“ – poručio je Radojević.

Brže i efikasnije ostvarivanje prava na pomoć ali i uvodjenje mehanizma kontrole, bili su osnov donošenja ovog Zakona.

„Ovim zakonom država ujedno dobija način da vrši kontrolu sredstava kako se više nikada ne bi dešavalo da pojedinci zloupotrebljavaju, usled nedostatka jedne ovakve baze i da koriste sredstva na štetu države i na štetu onih građana kojima je pomoć najpotrebnija.“ – dodao je Radojević.

Foto: Fejsbuk

Radojević je istakao da je zapošljavanje najbolja strategija u borbi protiv siromaštva i iskoristio je priliku da podseti da je stopa nezaposlenosti 2012. godine iznosila 27%, a da ona danas iznosi 9%. On smatra da je pad broja nezaposlenih rezultat ulaganja u putnu infrastrukruru i privredu kao i to da je dovodjenje stranih investicija i infrastrukturnim jačanje privrednih zona za domaće privrednike rezultiralo novim radnim mestima. Kada su u pitanju teže upošljive kategorije država i Grad Čačak su sprovodili aktivne mere politike zapošljavanja za šta se danas izdvaja 5,5 milijardi dinara na državnom nivou, rekao je Radojević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име