Radojević: Zakona o poreklu imovine treba da se plaše mafijaši, korumpirani političari i pojedini tajkuni!

Skupština Srbije završila je sinoć načelnu raspravu o izmenama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu čija primena počinje 12. marta 2021. godine.

Poslanici vladajuće koalicije podržali su izmene zakona na čijem će se udaru naći oni u koje se posumnja da za najviše tri godine imaju razliku od 150 hiljada evra uvećanja imovine od prijavljenih podataka. Ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, ostaće bez tri četvrtine te vrednosti, a ako sud utvrdi da je imovina stečena krivičnim delom, biće mu oduzet celokupni imetak.

Dušan Radojević, poslanik iz Čačka, rekao je da su izgradnja jakih državnih institucija, uvodjenje reda u javne finansije i vraćanje integriteta Vladi Republike Srbije bili preduslovi za donošenja funkcionalnog Zakona o poreklu imovine. Smatra da država ovim zakonom pravi dodatan iskorak u borni protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Kažu da smo zakasnili sa donošenjem ovog zakona. Traže bilo kakav razlog da bi ga osporili, ali da bismo jedan ovakav zakon, funkcionalan, doneli, bilo nam je neophodno prvo da izgradimo institucije koje su urušili i da vratimo integritet našoj Vladi i našoj državi, da ojačamo institucije koje se bave poreskom upravom i finansijama.“ – rekao Radojević.

On je rekao da posebna organizaciona jedinica pri Poreskoj upravi mora praviti razliku izmedju onih koji su imovinu stekli kriminalnim aktivnostima i onih koji su je stekli ne plaćajući poreske obaveze i druge takse koje proistiću iz privrednih aktivnosti.

„Danas dopunjujemo zakon, jer želimo da bude efikasniji i da razdvojimo one koji su kriminalnim aktivnostima stekli enormno bogatstvo od onih koji su izbegli neke poreske i privredne takse i na taj način stvorili određenu imovinsku korist, da im jednostavno daju priliku da dokažu poreklo. Ukoliko je taj novac stečen legalno, neće imati nikakvih problema. Pošteni i radni ljudi u ovoj zemlji od ovog zakona nemaju razloga da se boje, osim onih koji su se o njega ogrešili i onih koji su se preko noći obogatili.“ – dodaje Radojević.

Zakon će dodatno uvesti red na tržištu. Za sve treba da važe ista pravila, porez se mora plaćati.

„Na ovaj način se uvodi red na tržištu, da jedna utakmica koju privrednici vode danas bude korektna i kolegijalna, zato što nije fer da neko drži trgovinsku radnju i da plaća sve poreze i doprinose zaposlenima i poreze na promet robe, a da neko izbegava pravila i vrši prodaju dobara, ostvaruje prihode, a da za to ne plaća državi porez.“– smatra Radojević.

Čitajući naslove u medijima i slušajući kritike stiče se utisak da ovaj zakon izaziva strah kod pojedinaca u društvu. Radojević kaže da ovaj zakon opravdano izaziva strah samo kod onih koji su se bavili kriminalom i korupcijom dok pošten svet nema čega da se plaši.

„Nema razloga da se pošteni građani plaše ovog zakona. Od njega treba da zaziru oni koji su se ogrešili o zakon kao što su mafijaši, korumpirani političari i pojedini tajkuni, i nema razloga da oni traže dokaze i neke manjkavosti ovom zakonu, već je vreme da oni počnu da traže advokate i da se pripremaju. Nemaju oni šta da se pravdaju građanima u TV emisijama kako su došli do prvih miliona, građani su njima na izborima presudili. Neka sačuvaju to za nadležne institucije“ – zaključuje Radojević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име