Raspisan javni poziv: Zamenite kotlove, uradite fasadu, postavite solarni panel…

Foto: 032info

За крајње кориснике бесповратних средстава за мере енергетске санације расписан је јавни позив на сајту Града Чачка, где сви заинтересовани грађани могу добити све потребне информације. Циљ спровођења мера енергетске санације породичних кућа и станова је унапређење енергетске ефикасности у стамбеном сектору и повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима на територији града Чачка

Планирана средства у овој години износе 58.200.000 динара, од чега пола обезбеђује Град Чачак, а пола Министарство енергетике и рударства.

У мере енергетске ефикасности спадају замена спољних прозора и врата и других транспарентних елемената термичког омотача, постављање термичке изолације спољних зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору, постављање термичке изолације испод кровног покривача или таванице, амена постојећег грејача простора на чврсто гориво или течно или електричну енергију (котао или пећ) ефикаснијим котлом на гас, замена постојећег грејача простора на чврсто гориво или течно или електричну енергију (котао или пећ) ефикаснијим котлом на биомасу, уградња топлотних пумпи, замена постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела и пратећег прибора, уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде,  као и уградња соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије за сопствене потребе, уградње двосмерног мерног уређаја за мерење предате и примљене електричне енергије и израда неопходне техничке документације и извештаја извођача радова на уградњи соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије који су у складу са законом неопходни приликом прикључења на дистрибутивни систем. Снага соларних панела не може бити већа од одобрене снаге мерног места, која је наведена у рачуну за утрошену електричну енергију, а максимално до и једнако 10,8 KW.

Како објашњава начелник Градске управе за локални економски развој Владимир Гојгић, за коришћење свих мера, објекти морају бити легални, односно укњижени, што ће се видети из извода листа непокретности.

„Код замене фасадне столарије, прошле године су могла да се мењају  најмање два елемента, док се ове године мора мењати цела етажа, односно сва столарија у стану. Једино, уколико је у протеклих пет година промењен неки елемент, то ће се прихватити, па може да се мења остатак до пуне етаже. Улазна врата се могу једино мењати на кућама, а не на становима. Постоји битна промена и код уградње котлова, нарочито оних на гас. Више не могу учествовати грађани који већ имају котао на гас или на пелет, да стари замене новим, већ само они који имају котао на чврсто или течно гориво или струју“ – каже Гојгић.

Јавни позив за грађане са свим неопходним информацијама се налази на сајту Града Чачка. Могу се наћи спискови свих фирми, које су се јавиле као извођачи. За изолацију се још увек није јавила ниједна фирма и уколико се на јави, она се неће спроводити. Оно што је боље у односу на протеклу годину, јесте да се, ове године, може конкурисати за две мере истовремено. Конкурс за грађане траје до 31. децембра 2023. године.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име