Rekonstruisana Galerija „Risim“ ponovo otvorena za posetioce

U prostoru koji Čačani zovu Galerija „Risim“ danas smo se vratili u davnu 1988. godinu, kada se otac Bogića Risimovića – Risima obratio tadašnjoj Skupštini opštine Čačak sa predlogom poklona zaostavštine našeg cenjenog umetnika. Predlog je pratila inicijativa od preko 150 potpisnika među kojima su bile eminentne ličnosti tadašnje kulturne scene: Branko V. Radičević, Vasko Popa, Ljuba Tadić, Mića Popović, Puriša Đorđević, Đorđe Kadijević koji se divnim rečima obratio publici na otvaranju Risimove izložbe u Galeriji RTS-a prošle godine.

Stručni poslovi povereni su Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ koja je već posedovala 16 Risimovih slika, što uz novooformljenu Spomen zbirku omogućava adekvatan pregled njegovog stvaralaštva.
Svečano je otvorena 1992. godine i stavljena je pod zaštitu kao kulturno dobro – spomenik kulture.
Dugo vremena objekat je imao je problem sa vlagom, u početku u podrumskom delu da bi se vremenom ona proširila i na izložbeni prostor. Objekat je postao neuslovan, kako za smeštaj umetničkih dela, tako i za programske aktivnosti koje je Galerija, pored stalne postavke, realizuje u tom prostoru.

Legat Bogića Risimovića Risima dobar je primer očuvanja kulturne baštine koji bi trebalo da posluži kao model da Čačak dobija što više legata i nastavi da ulaže u adaptaciju ugroženih objekata kulture.
Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Čačak finansirali su rekonstrukciju objekta i pokazali da je podrška kulturnom razvoju grada kontinuirana. Gradsko rukovodstvo ulaže u kulturu i adekvatno prati realizaciju programa – pored sredstava za završetak radova na objektu Galerije „Risim“ obezbeđena su i dodatna sredstva za realizaciju 30. Memorijala Nadežde Petrović.

Ukupna vrednost investicije je 16,5 miliona dinara. Ministarstvo kulture 10 miliona, Grad Čačak 6,5 miliona dinara.
Grad nastavlja da ulaže u kulturu i brine o kulturnoj baštini: parterno uređenje Galerije i Narodnog muzeja, Biblioteka, Načelstva – Međuopštinski istorijski arhiv i Narodni muzej, Dom kulture, obezbeđenje sredstava za nove zaposlene u Gradskom pozorištu, osvetljenje spomenika, postavljanje budućih skulptura u javne prostore.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име