ŠKOLA U GORNJEM MILANOVCU ZABRANILA MOBILNE Ne smeju da ih koriste ni učenici, ni nastavnici, evo koja je kazna ako neko prekrši zabranu

Broj škola u Srbiji koje su zabranile korišćenje mobilnih telefona tokom nastave raste iz dana u dan. Zabranu je sada uvela Osnovna škola „Momčilo Nastasijević“ u Gornjem Milanovcu.

Zabrana stupa na snagu od 1. septembra, a pored učenika, upotreba telefona, i drugih sličnih uređaja u toku nastavnog dana, zabranjena je i nastavnicima.

Odluka je, prenosi Beta doneta je na predlog direktorke škole Ivane Tolić, a jednoglasno su je prihvatili roditelji i Školski odbor „u cilju prevencije različitih oblika zloupotrebe elektronskih uređaja tokom obrazovno-vaspitnog procesa“.

„Upotreba mobilnih telefona zabranjena je i u školskom dvorištu“ – saopštila je škola

Ukoliko učenik prvi put prekrši tu zabranu mobilni telefon će mu se oduzeti i predati pedagoško-psihološkoj službi ili direktorki škole, a odeljenski starešina će pokrenuti postupak pojačanog vaspitnog rada prema učeniku i pozvati roditelje da preuzme telefon.

A ukoliko učenik drugi put bude prekršio zabranu, uz oduzimanje telefona dobiće i ukor odeljenjskog starešine i smanjenje ocene iz vladanja.

Nenastavnom osoblju se dozvoljava upotreba mobilnog telefona, pametnih satova i drugih sličnih uređaja samo u prostoriji namenjenoj za njihov odmor, odnosno kada ih ne gledaju učenici.

Zabrana uvedena širom Srbije

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i to član 83 kaže da je „upotreba mobilnog telefona, elektronskog uređaja i drugog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja jedna je od težih povreda obaveze učenika“.

Preporuka Ministarstva prosvete je da tu oblast škole urede internim aktima. Zabranu korišćenja mobilnih telefona tokom nastave, prvo su uvele pojedine obrazovne ustanove u Prokuplju, Požarevcu, Vršcu, Subotici, Beogradu. Internim pravilnicima škole su jasno definisale gde i kada mogu da se koriste mobilni telefoni. Direktori škola kažu da su prezadovoljni učinkom, da su učenici počeli više međusobno da se druže, razgovaraju. Više nema snimanja na čas i kačenja na društvene mreže, što je bio trend među đacima.

Internim pravilnicima predviđene su i sankcije za učenike kod kojih nastavnik nađe mobilni telefon tokom časa. Direktori škola kažu da se na taj način sprečava ometanje nastave, smanjeno je digitalno nasilje, i poboljšana su postignuća učenika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име