Sukobi medju čačanskom opozicijom. Ko je „vlasnik“ protestanata na blokadi?

Foto: Printskrin TV Lav

Par stotina gradjana se prošle subote okupilo u Preljini kako bi blokirali Ibarsku saobraćajnicu. Razlozi za takav čin su nedavno doneti Zakoni o referendumu i eksproprijaciji. Medju njima ima i onih koji se protive istraživanjima koje sprovodi kompanija Rio Tinto.

Nadležni tvrde da pomenuti zakoni nemaju veze sa Rio Tintom i da su protesti političke prirode. Istini za volju, prošle subote je bilo gradjana koji nisu politički obojeni, koji su iz straha ili nedovoljne nformisanosti izašli na protest kako bi skrenuli pažnju na odredjene probleme. Drugi deo su političari, raznih stranaka, udruženja i partija.

Milun Todorović je poručio da su blokade protivzakonite i protivustavne, a predsednik Vučić je zabrinutim gradjanima u Gornjim Nedeljicama obećao da će Zakon o eksproprijaciji vratiti skupštini na razmatranje.

Novi protest je zakazan ali već postoje razmirice medju organizatorima. Bratislav Simović iz Dveri smatra da treba praviti pauze, dok pristalice Nove Srbije smatraju da treba pojačati pritisak. Za razliku do njih, pripadnici bivše vlasti, tačnije stranke koje su proistekle iz raspada Demokratske stranke, smatraju da proteste treba radikalizovati. Prebrojavaju se aktivisti i gradjani, ko je čiji i koje više doveo gradjana? Sve u svemu, na društvenim mrežama bukti rat medju opozicionim pristalicama oko vodje protesta i „vlasništva“ nad blokadama.

Da li će prevagnuti politika ili gradjanski strah od nepoznatog ostaje da vidimo u narednim danima. Jedno je sigurno, medju prisutnima su bili članovi i funkcioneri Dveri, Nove Srbije, Djilasove SPP, Narodne Stranke Vuka Jeremića, POKS i drugi.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име