Svi važni datumi za popuštanje mera na jednom mestu

„Život ne može da stane“, u skladu sa ovom porukom koju nam naši stručnjaci ponavljaju kreće se u novu „normalnost“ u narednim danima i nedeljama.

Ovoga puta, ta nova normalnost znači i mere zaštite i opreza. Sa slabljenjem virusa popuštaće i mere, neke su već olakšane, a neke će biti u narednim danima. Kako će to da izgleda?

Već od prošlog ponedeljka 21. aprila krenule su sa radom prodavnice iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom…

Takođe, istog dana, posle određenog perioda ponovo su otvorene pijace (na otvorenom i u zatvorenom prostoru) sa obaveznom primenom svih mera zaštite protiv širenja korona virusa.

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu . Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance.

Ponedeljak – 27. april

Od ponedeljka 27. aprila na snagu stupa dodatno popuštanje mera u skaldu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

„Od ponedeljka je dozvoljen rad zatvorenim pijacama, frizerskim i kozmetičkim salonima, fitnes centrima i teretanama“ – rekao je Kon.

On je naglasio da je rad ovih objekata dozvoljen uz obavezno korišćenje zaštitne opreme.

„Pojedini objekti, poput teretana, moraće da pojačaju dezinfkeciju u objektima“ – istakao je Kon i dodao da zbog ograničenja broja ljudi na jednom mestu ove delatnosti treba da funkcionišu po principu zakazivanja.

Takođe, od ponedeljka kreće i promena pravila za penzionere – umesto pola sata šetnje za vreme trajanja policijskog časa utorkom, petkom i nedeljom, sada će u šetnju moći da idu u trajanju od sat vremena u krugu od 600 metara od svog doma.

Predstojeći ponedeljak je dan kada se u Srbiji nakon dužeg vremena otvara i međugradski saobraćaj.

Utorak – 28. april

Sednica Skupštine Srbije planirana je za utorak, rečeno je u kabinetu predsednice Narodne skupštine Maje Gojković. Ona će biti zakazana nakon što vlada pošalje potrebne predloge odluka i akata, koje će parlament razmatrati na toj sednici.

To će biti prva sednica parlamenta od početka epidemije virusa korona u Srbiji.

Predsednica Skupštine sutra će održati onlajn sastanak sa potpredsednicima parlamenta, na kojem će govoriti o organizaciji zasedanja Skupštine Srbije.

Petak – 1. maj

Kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prethodnim svojim obraćanjima, prvog maja bi trebalo da se krene sa delimičnom obnovom aviosaobraćaja.

Posebno se osvrnuo na rad Er Srbije i napomenuo da su piloti naše avio-kompanije „heroji“.

Ponedeljak – 4. maj

Samo tri dana kasnije, za građane bi put na posao mogao biti značajno olakšan. Za taj dan, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića krenuće se u delimično otvaranje gradskog saobraćaja.

„Biće to rad smanjenim kapacitetom, a bez maski teško da ćete ući u javni prevoz“ – rekao je Vučić.

Još uvek je nepoznanica koje su bezbedonosne mere koje će morati da se poštuju u gradskom prevozu. Skoro je izvesno da će se tu „prepisati“ pravila koja već važe u pojedinim zemljama ili koja se tek najavljuju:

1. Obavezno nošenje zaštitnih maski, kontrolori ne bi puštali u vozilo one koji ih nemaju.

2. Vozači bi i dalje bili „izolovani“ od putnika kao što je bio slučaj pre ukidanja prevoza.

3. Ograničavanje broja putnika, ali se još ne zna kako bi to bilo izvedeno.

4. Posebna vrata za ulazak i izlazak iz vozila kako bi se izbeglo „sudaranje“ putnika.

5. Držanje razmaka od dva metra između putnika na stanici, a po mogućstvu i u vozilima.

Od 3. do 10. maja

Ugostitetljksi objekti su zatvoreni 21. marta, a predsednik Srbije Alksandar Vučić najavio je njihovo moguće otvaranje za period od 3. do 10. maja.

– Planiramo otvaranje restorana i kafića od 3. do 10 maja, ali uz pravljenje distance. Međutim, ako krene lošije, povući ćemo sva ublažavanja mera i vratiti na postojeće – kazao je pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odgovor, ali samo delimično na pitanje kako će to izgledati dao je epidemiolog Predrag Kon dan pre nego što je pomenuto relaksiranje mera pomenuto.

Kon je pojasnio da u kafiće nećemo moći da idemo kao što smo šli do sada.

– U kafanama i kafićima najverovatnije će biti ograničenja, neće moći da budu tako puna bar neko vreme. Sreća je da nailaze topli dani, pa će moći da se sedi na otvorenom prostoru, to smanjuje rizik. Svakako će biti lakše postupno se vraćati u normalu – istakao je on.

Petak 15. maj

Svakom punoletnom građaninu država će početi da uplaćuje po 100 evra od 15. maja, dok bi penzioneri uplatu trebalo da očekuju nešto ranije. Tada bi po oko 11.800 dinara trebalo da dobije i oko 260.000 građana koji primaju socijalnu pomoć.

Penzionerima će novac biti uplaćen na račune na koje dobijaju i penziju. Ostali građani će u prijavama navesti broj račun u banci na koji žele da im bude uplaćen novac, dok će onima koji nemaju račun, država isti i automatski otvoriti.

A, sve će to biti moguće detaljno navesti u prijavama. Prema informacijama „Blic Biznisa“, punoletni građani (bez penzionera) koji žele novac moraće da se prijave. Prva mogućnost za prijavu biće online preko portala Uprave za trezor, a druga mogućnost je telefonom na brojeve koji će biti blagovoremeno objavljeni.

Podaci koji će biti obavezno navesti u prijavi su ime, prezime, JMBG i broj računa u banci.

Poslednja mera – zabrana okupljanja

Mere će popuštati, ali će ostati jedna, a to je zabrana okupljanja. To je potvrdio i epidemiolog Predrag Kon.

„Ono što će se zadržati je zabrana okupljanja, naročito u zatvorenom prostoru, to ćemo morati da poštujemo ako ne želimo drugi talas pred samo leto. To znači da se mora vratiti i javni prevoz, zapošljavanje i rad, ali uz korišćenje mera zaštite. Ako ignorišemo prisustvo ovog virusa, onda nije nemoguće da ćemo imati probleme. Iskreno se nadam da će biti razumevanja od strane javnosti i naše populacije“ – kazao je Kon.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име