Tečni kalcijum-hlorid kao rešenje za zimske dane

U okviru redovnog zimskog održavanja, po prvi put se za potrebe sprečavanja stvaranja leda na trotoarima i kolovozima, koristi tečni Kalcijum Hlorid.

Tečni kalcijum-hlorid nije agresivan na površinu na koju se nanosi i potpuno je bezopasan za čoveka i okolinu. Pri tom nanošenje ovakvog sredstva na saobraćajnice sprečava pucanje adfalta prilikom tretiranja površine. Ovo sredstvo u dodiru sa vodom oslobađa toplotu (egzotermna reakcija) i rastapa sneg ili led.

Kao sredstvo koje je ima odlične rezuletate u svojoj funkciji, naše dežurne službe će ga, pomoću specijalnog komunalnog vozila nanositi prskanjem na saobraćajnice i to po utvrđenim prioritetima, odnosno pre svega na mestima za visokom frekfencijom saobraćaja, t.j. mostove, kružne tokove, gradsko šetalište, pojedine trotoare Ovaj rastvor ćemo naneti i na površine Zelene pijace u Čačku, kako bi sprečili stvaranje leda na pijačnim površinama, na ekstremno niskim temperaturama, koje se prognoziraju u narednim danima.

Foto: JKP „Komunalac“ Čačak

Delovanje ovog sredstva na podlogu je i do 48 sati, tako da je idealno za organizaciju, odnosno za dinamiku tretiranja površina. Nadzor nad ovim radovima vrši JKP “Gradac” Čačak

Podsećamo da je prema gradskoj Odluci o komunalnom redu, utvrđena obaveza da je svako dužan da očisti trotoar ispred svog lokala. Molimo sugrađane da očišćeni sneg ne nabacuju na saobraćajnicu.

Foto: JKP „Komunalac“ Čačak

Apelujemo na naše sugrađane da svoje automobile ne parkiraju ispred i neposredno pored kontejnera za iznošenje smeća, to naročito predstavlja problem u ovim uslovima i otežava izvršavanje usluge, kao i da u kontejnere NIKAKO ne ubacuju žar, jer je upaljeni kontejner opasan za ljude i objekte u okruženju, a čini se materijalna šteta.

Foto/tekst: JKP „Komunalac“ Čačak

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име