Todorović: Nastavljamo sa razvojem NTP-a u Čačku

Zajedno sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem, potpisan je ugovor za razvoj NTP Čačak kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”

Cilj ugovara je podsticanje izvoza tehnoloških parkova kroz koji će Švajcarska organizacija SEKO finansirati razvoj i promociju poslovnog modela NTP Čačak, podizanje kapaciteta NTP Čačak za podršku kompanijama u izvozu, razvoj i implementacija šeme PRE-SEED finansiranja.
Posebno je značajno što će kroz projekat biti obezbeđen početni kapitala za podršku startapovima u ranoj fazi razvoja. Kroz ovu šemu, predviđena je podrška u iznosu od 10.000-15.000 švajcarskih franak za 15 startapova na teritoriji Čačka.

 

Foto: Kabinet gradonačelnika

Nosilac projekta za prenos znanja i iskustva je Naučno tehnološki park Beograd koji je do sada zaživeo u punom kapacitetu.
SEKO će u naš grad uložiti 490.000 švajcarskih franaka kroz konsultacije, mentorstvo, obuke i PRE-SEED finansiranje, kroz NTP Beograd.

Sporazumi su deo Memoranduma, potpisanog krajem 2019. godine između Vlade Švajcarske Konfederacije i Vlade Srbije o implementaciji ovog projekta, kojim će švajcarska Vlada u naredne četiri godine donirati 3,75 miliona švajcarskih franaka za podršku daljem razvoju inovacija i širenje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji. – napisao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka na svojoj fb stranici.

Izvor: Kabinet gradonačelnika, 032info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име